Овчаров Перперикон кръст

Николай Овчаров показа бронзов кръст с Христос от Перперикон (Снимки)

Бронзов кръст с изображение на разпънатия Христос е сред най-новите находки на археолога проф. Николай Овчаров и неговия екип. Експонатът е намерен на Перперикон.

През тазгодишния археологически сезон, който започна на 25 юни, учените ще проучват църква в т.нар Южен квартал на археологическия комплекс. За няколко седмици са намерени над 130 находки, сред които бронзови монети от X -XI век, фибула от IV век, която представлява подобие на щипка за закрепване на тогата на владетеля, детски гривни.

Проучва се още добре запазена 22 метра гражданска базилика на два етажа. „Няма съмнение, че става дума за епископска резиденция. Според нас това е една от най-ранните епископски резиденции в началото на V век. Там са се извършвали по-голямата част административните и църковните дейности. „Перперикон“ отново доказа, че е енциклопедия за развитието на ранното Християнство“, отбеляза Овчаров.

Най-ценната находка – кръстът някога е бил реликварий, т.е вътрешността е куха и са носени свети мощи. Вижда се, че задната част се отчупила и той впоследствие е използван като настолен атрибут, обясни археологът.

След19 години разкопки на „Перперикон“ завършваме голяма книга с обем от 500 -600 страници, която ще разкажем за комплекса от дълбока древност до периода на XIV век с превземането на османските турци, разкри проф. Овчаров. Неговите очаквания са и тази година за добър туристически сезон.

- реклама -