Николай Ненчев, НАТО, Столтенберг Радев

Николай Ненчев: Политиката на президента е изключително недипломатична и непоследователна – Видео

Браво на премиерът Борисов за вчерашните му думи, че България не е Троянския кон на Русия в НАТО.

Това заяви бившият военен министър и лидер на БЗНС Николай Ненчев в Европа сутрин с Диана Радева.

Когато премиерът на една държава категорично изразява позиция явно има много основания за това. България не е арена на световен сблъсък, а това, че Столтенберг посети страната ни е нещо рутинно, част от задълженията на генералния секретар. Нищо странно и нищо чудно няма в това. Много отдавна се говори, че алианса ще защити своите партньори от Източна Европа. В много ясен текст той назова проблемите и какво се очаква от нас.

Изпълняваме ангажимента си към финансирането на НАТО от държавния бюджет, каза още Ненчев. Вероятно това е било тема на разговора между Столтенберг и Борисов, както и енергийните ни проекти.

Когато говорим за енергийни проекти много по-важна е темата за Черноморския басейн.

„Допускам, че Столтенберг е поставил въпроса за засилване на присъствието на НАТО в екваторията на Черно море и не само там. Помните, те изпратиха над 400 войници и съответната техника. Борисов е привърженик на това Черно море да остане една свободна зона. Но доколко е възможно това? Това е трудно осъществимо. Не веднъж в НАТО сме обсъждали възможността Русия да блокира свободното движение на хора и стоки. Това се прави с внезапни военни учения, което НАТО не прави – там винаги ученията са планирани“, заяви Ненчев.

Ако говорим за енергийни проекти, търсене на нефт и тестове: как това ще стане ако внезапно Русия реши да направи военни учения точно там? Затова НАТО възприема стратегия за възпиране на Русия. Аз съм привърженик за изграждането на координационен център за Черно море. То не е само наше, ние не контролираме процесите. Балансът е нарушен и той е в полза на Русия. Т.е. ние не можем да взимаме решения за това дали ще провеждаме учения. Русия има 240 кораба срещу нашите 6 или румънските 9.

По повод декларацията на президента Радев в  Кошице, Ненчев, заяви, че липсва каквато и да е последователност. Ще го нарека „фарисейщина“.

„Тръгваш с едни нагласи, внасяш смут, опитваш се да промениш дневния ред – това е липса на дипломатичност. Не можеш да отидеш на една среща неподготвен. Допускам, че президентът силно страда от липсата на внимание в сферата на международните отношения. Но с този жест недоверието на нашите партньори в Б-9 е нараснало. Това прави президентът ни много слаб“, смята бившият военен министър.

Кой може да повярва в тезата, че той е защитил българските национални интереси. Не е възможно ние самостоятелно да защитим проектите си. Не да преговаряме сами, а заедно с Европейския съюз, за да сме по-привлекателни. А това беше разколебаване на единството на съюза, а не да договори по-добри цени. Тази интервенция на президента започва още на първата му визита в ЕС, когато поиска отмяна на санкциите срещу Русия.

„Разбира се, че България трябва да постави въпроса за отравянето на Емилиян Гебрев пред Медведев. Визитата му е малко притеснителна – той идва в момент, когато празнуваме Националния си празник, БСП са извън парламента, и сега цялата ни политическа стабилност е в ръцете на Ахмед Доган“, заяви Ненчев на въпрос за предстоящата визита на Дмитрий Медведев в София.

Трябва да спрем с колебливата си политика и да заемем силна позиция по отношение на НАТО и Европейския съюз.

Какво още каза Ненчев – вижте във видеото:

 

- реклама -