Николай Ненчев, отрбана обвинение престъпление по служба

Николай Ненчев: Делото срещу мен е заради критиките ми срещу ремонтите на старите ни самолети

Най-добрият изтребител за България е F-16, блок 70 с авионика на F-35, което ще ни направи лидер на Балканите по отношение на НАТО.

Това заяви пред телевизия Европа бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

По повод публикации от тази седмицата, че цената за F-16 може да се окаже с 300 млн. лв. по-висока от заложената от правителството, Ненчев коментира, че трябва да се провери дали в офертите е заложено и оборудването, което е много скъпо. Ние гледаме в далечна перспектива – хубавите неща струват повече пари, но нашите пилоти имат нужда от това, категоричен беше бившият военен министър. По думите му, не бива да се забравя и това, че Грипен се произвеждат в Швеция, която не е член на НАТО, и ако в случай на конфликт, тя запази неутралитет, страната ни може да се окаже без оборудване и запаси.

Ненчев подчерта, че ремонтът на старите самолети е излишен на фона на очакваното договаряне за закупуване на нови изтребители. Той посочи, че се е срещнал с американския военен аташе у нас и е попитал дали има възможност при подписване на договора САЩ да ни осигурят изтребители F-16 за временно ползване, докато пристигнат новите бойни машини. По думите му, дипломатът се е ангажирал да провери дали има такава опция. „Защото сега ние какво ремонтираме – едни стари самолети, които на всичкото отгоре са и опасни за нашите пилоти“. Въпросът за изтребителите умишлено се протака в продължение на години заради руските интереси, смята Ненчев.

Той призова министър Красимир Каракачанов да консултира темата с всички парламентарни сили и с експертите.

„Съпротивата от страна на Русия, дори ако щете чрез главния прокурор, ще бъде голяма и ще се работи против това с цената на всичко“, убеден е Ненчев.

Бившият министър на отбраната отправи критики към президента Румен Радев, който – по думите му – променил своите възгледи за НАТО в полза на Москва.

Ненчев определи процеса срещу него за ремонта на двигателите на МиГ-29 в Полша като „пълен фарс“, защото след две експертизи вчера съдът изненадващо е назначил и трета. Според Ненчев по този начин се упражнява натиск срещу него от страна на прокуратурата.

„Аз съм най-големият критик на главния прокурор и на президента Радев“, каза Ненчев и добави: „Ако делото беше финализирано, а то трябваше да бъде финализирано, щеше да бъде изцяло в моя полза. Добре, но разходите по това дело 3 години кой ще ги плати? Ами страданията, които причиняват?… А аз съм председател на БЗНС – една партия, която се готви за избори. Това е пряк удар върху БЗНС от страна на главния прокурор“.

Според Ненчев целта била делото да продължава заради критиките му срещу решението на кабинета да плати 200 млн. лв. за ремонт на старите ни самолети.

По думите му, повдигането на обвинения е предупреждение към всеки следващ министър на отбраната да не нарушава интересите на Русия.

Николай Ненчев няма намерение да съди държавата, но ще съди главния прокурор. „Мандатът му изтича в края на следващата година, аз предприемам конкретни действия, защото това вече не е акт на насилие, не е интервенция срещу мен, а това е интервенция срещу полската държава – подлага се под съмнение качеството на ремонта в Полша“. Ненчев се закани още утре да поиска среща с полския и американския посланик, както и с всички посланици на държави членки на НАТО и ЕС, за да ги уведоми какво се случва в България.

На въпрос дали е възможно обединение в дясното политическо пространство Ненчев беше категоричен, че предстои политически съвет на БЗНС, но е много вероятно партията да се яви самостоятелно на изборите за европейски парламент.

Повече вижте във видеото:

- реклама -