Николай Ненчев

Николай Ненчев: България прави правилния избор с F-16, въпреки съпротивата на Радев

България прави правилния избор с изтребителите F-16, а конфликтът около това кой боен самолет да бъде купен за нуждите на българските ВВС е изкуствен и е резултат на „друг тип интереси“.

Това коментира пред bTV бившият военен министър Николай Ненчев.

На Богоявление президентът Румен Радев остро разкритикува процедурата по избор на нов изтребител. Той заяви, че конкурсът е бил опорочен, а правителството е обявило победител в разрез със собствените си правила и на по-висока цена от предвидената.

Според Ненчев обаче държавният глава лобира за свои интереси, в полза на русофилски организации, а изказването му било популистко.

„Колко пъти президентът посети Народното събрание, за да разговаря по този въпрос, колко пъти посети парламентарните групи. Колко пъти се срещна с политико-експертната група? Нека бъде така добър да приеме волята на Народното събрание, в противен случай вървим към един много опасен процес – взривяваме държавността“,  смята Ненчев.

„Изборът на F-16 е чудесен. Но нека министърът на отбраната да помисли и да проведе настоятелни разговори за това при подписването на договора незабавно да получим 4 или 5 F-16 от САЩ, които да бъдат на разположение – за охрана на въздушното пространство, за обучение на пилотите и да спрем с онзи договор за поддръжка МиГ-29 и СУ-25. Този път България прави правилния избор, въпреки съпротивата на Радев“, посочи отново бившият министър.

Според него гласуването в парламента ще се състои до седмица. Ненчев прогнозира, че не всички парламентарни групи ще гласуват „за“.

„Всичко ще бъде в ръцете на Ахмед Доган и на парламентарната група на ДПС, но не се съмнявам, че те ще подкрепят този проект“, добави той.

- реклама -