Николай Младенов критикува „Хамас“, „Фатах“ и Израел в ООН

Николай Младенов
Високопоставен представител на ООН излезе с рядко срещано осъждане срещу палестинската възхвала на терористичните атаки срещу израелците по време на брифинг в Съвета за сигурност на ООН в четвъртък в Ню Йорк, съобщи в. „Джерусалем пост“.

Специалният координатор на мирния процес в Близкия Изток Николай Младенов включи терористичната атака тази седмица в Гуш Ецион, при която загуби живота си Ари Фулд в месечния си доклад до съвета.

„Жалко е, че „Хамас“ и други палестински фракции са избрали да възхваляват тази атака“, каза Младенов, осъждайки палестинското подстрекаване срещу евреите и израелците. „Лидерите на „Хамас“ продължават да подбуждат към насилие, като един висш служител говори за „очистване на Палестина от мръсотията на евреите“ и заплашва да обезглави израелски лидери. Официалните страници на „Фатах“ в социалните медии продължават да прославят извършителите на предишни атаки срещу израелците и не осъждат терористичните атаки срещу цивилни. Някои религиозни водачи и длъжностни лица направиха подстрекателски изявления, като обвиниха Израел в заговор за унищожаване на джамията „Ал Акса“ и отричане на еврейската историческа и религиозна връзка с Йерусалим“, каза Младенов.

Той се спря и на израелски изявления срещу палестинците: „Някои израелски официални лица призоваха към взимане на прицел на палестинците, които пускат запалителни хвърчила и балони в Израел от Газа и убийствата без съд на служители на“ Хамас „, добави Младенов.

Младенов отдели част от доклада си на влошаването на сигурността и хуманитарната ситуация в Ивицата Газа. В един момент в края на изказването си той каза: „Искам да подчертая днес, че неотложността на ситуацията, пред която сме изправени на място, наистина е отчайваща. Газа може да експлодира всеки момент. Ние имаме хуманитарна отговорност да реагираме, но също така трябва да разберем, че нещата не може да бъдат решени само въз основа на хуманитарни действия. Те трябва да бъдат решени с политическа перспектива за решаване на израелско-палестинския конфликт и ние имаме отговорността да го пресъздадем и да подкрепим участниците в тази перспектива.