Николай Младенов

Николай Младенов: България има нужда не само от поправки, а от нова Конституция

„Искането за промяна на Конституцията е закъсняло, защото България има нужда не само по поправки, а от нова Конституция. Настоящата ни Конституция е писана в съвсем различен период. България сега е член на ЕС.“ Това заяви в сутрешния блок на БТВ Николай Младенов, бивш министър на отбраната и бивш министър на външните работи, а сега специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес.

Според него страната има нужда от сериозен обществен дебат, който да предложи цялостна промяна на Конституцията, да се обсъди как работи българският парламентаризъм, съдебната система и най-вече как и по какъв начин усещането за справедливост да бъде възстановено. Според Младенов това ще стане през свикване на Велико народно събрание.

„Промяната ще се води от Велико народно събрание, което ще бъде избрано от българските граждани. Сега се обсъжда възможността да се създаде такова Велико народно събрание. ГЕРБ ще има своя проект. Очаквам да чуя какви са вижданията на опозицията, на хората, които са на протеста. Доста претенциозно да е са каже, че някои не биха участвали в дебат, воден от премиера Борисов“, обясни Младенов.

Според него истинската промяна би се случила, ако спокойно се погледне какво трябва да се промени в нашето общество. „Списъкът на нещата, които трябва да се променят, е дълъг. Както и на нещата, които не трябва да се променят. Това е дебат, който трябва да се случи в обществото ни. Оттук нататък следва всеки да формулира своите виждания и да се видят кои тези хората ще подкрепят. Това е политическият изход от кризата. Всичко останало ще превърне кризата от политическа в институционална“, каза той.

По думите на Младенов намаляването на броя на депутатите е добра идея. Според него трябва да се обсъди идеята дали нямаме нужда от двукамерен парламент.

- реклама -