Николай Младенов

Николай Младенов: Ако израелската армия влезе в Газа, ще има много жертви и разрушения

Редица грешки доведоха до отключването на конфликта между Израел и Палестина. Това коментира пред БТВ Николай Младенов, бивш координатор на ООН за Близкия изток. „Напрежението, което се прояви по светите места и напрежението в Газа е много сериозно, ХАМАЗ продължава са се въоръжава. Грешки бяха допуснати, досега винаги сме успявали да ги овладеем около Газа“, каза той.

Той уточни, че трудно се преговаря с радикални групировки, особено с такава, която повече от 10 години контролира територия. „В продължение на десетилетие имаше 4 конфликта. Работата на ООН беше да осигурява от гориво до заплати на учителите.“, каза Младенов.

През 2019 г. имахме 3 ситуации, които заплашваха да се стигне до сегашната ситуация. Но тогава се занимавахме само с Газа. В случая най-важна е ролята на Египет, но в момента все още няма пространство за медиация, каза Младенов. Ако не се спре изстрелването на ракети от Газа, никакво примирие няма да се случи, прогнозира той.

„Ескалацията ще продължи, но се надявам, че до 2-3 дни разумът ще надделее“, каза Младенов.

Ако израелската армия влезе в Газа, ще има много жертви и разрушения. През 2019-а имахме план как да се излезе от ситуацията.

Израел се яви четири пъти на избори през последните години, защото не можеше да формира правителство. „Горещо се надявам България да не върви по пътя на Израел поне по отношение на избиране на правителство“, коментира Младенов.

Попитан дали с него са водени разговори да бъде кандидатурата на ГЕРБ за президент той отговори: „Името ми е спрягано за какво ли не“.

„Организирането на изборите е водеща задача за служебното правителство, но очаквам приемственост във външната политика и отбраната. На първо място обаче са противоепидемичните мерки. Сложно ще бъде с машинното гласуване, но дано се справим, надявам се хората да са информирани и поддръжката да е осигурена, за да не се стигне до оспорване на резултатите от изборите.“, каза още Младенов.

Смятам, че когато гледаме на българите в чужбина и българите в българия по отношение на гласуването, не трябва да правим разлика.

 

- реклама -