Николай Хаджигенов
Снимка: Кадър Нова

Николай Хаджигенов: Ние сме с нагласата да има правителство

„Водим неофициални разговори, водим ги с всички. Ние сме с нагласата да има правителство”.

Това коментира депутатът от „Изправи се! Мутри вън!” Николай Хаджигенов по NOVA.

„Ние сме избрани да свършим определена работа в Народното събрание, което означава и да съставим правителство в някакъв вид. Видяхте първите изследвания – над 60% от българите очакват да бъде съставено правителство именно от трите опозиционни партии”, каза Хаджигенов.

„Със сигурност гласоподавателите на партиите от протеста ще бъдат разочаровани, ако трите опозиционни партии не съставят кабинет“, заяви Хаджигенов

Ако от „Има такъв народ” върнат мандата и се стигне до третия мандат, Хаджигенов смята, че дори и тогава трябва да се положат максимални усилия, за да има правителство, дори и то да съществува само до края на годината.

„Избори през 2-3 месеца изискват невероятен човешки ресурс, финансов да не говорим. Това е огромен ресурс. Скептичен съм също, че в тази ситуация на хората им се ходи на избори”, коментира депутатът.

„Да не забравяме, че вече всички сме политици, включително и аз. Казват едно и правят друго, като аз съм единствения който не го прави“, заяви Николай Хаджигенов по повод своя колега Тошко Йорданов от Има такъв народ.

Хаджигенов заяви, че от трибуната сутринта Йорданов е заявил, че който гласува с ГЕРБ, прави коалиция с тях, а вечерта на правна комисия направи точно това, но това едва ли означава, че вече са в коалиция и трябва да се говори внимателно.

Според него при евентуални избори, патриотите ще бъдат в следващия парламент, защото ще се обединят.

Спорната поправка в НПК

Четирима депутати от парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ – адвокат Николай Хаджигенов, Арман Бабикян, Мария Капон и Валентина Василева са внесли предложение за приемането на нови текстове в НПК за ускорено разглеждане на делото в съда по искане на обвиняемия.

„Тази поправка абсолютно същата със запетайките действаше десет години и ГЕРБ я отмениха, ако не ме лъже паметта, по настояване на прокуратурата, защото прокуратурата по този начин получи инструмент да държи някой обвиняем, докато е жив“, коментира в „Денят започва“ Николай Хаджигенов.

По думите му преди да въведе законодателят именно тези текстове – глава 26, в този вид, в която ние сме предложили, България е била осъждана стотици пъти в европейския съд за защита правата на човека.

„Гешев успя да събере стотици томове доказателства по делото КТБ, написа 17 000 страници обвинителен акт, качи се с дизелов двигател до луната и всичко това за 2 години. Значи можело било? Ако не съберете доказателства за тежко престъпление за 2 години, няма да ги съберете никога. Естествено от ГЕРБ това не го знаят, защото тук интересът е да държат някой обвиняем, докато е жив“, каза още адвокат Хаджигенов.

Според него в парламента трябва да има не само адвокати, които практикуват, но трябва да има и магистрати, за да се вдигне правното ниво.

 

- реклама -