протест
сн. БГНЕС

Николай Хаджигенов и Младен Маринов в сблъсък за полицията и протестите

В остър словесен сблъсък влязоха юристът Николай Хаджигенов и бившият вътрешен министър Младен Маринов от трибуната на Народното събрание.

Причина за него стана идеята на групата на „Изправи се! Мутри вън!“ да бъде създадена временна анкетна комисия в парламента, която да проверява всички факти около случаите на полицейско насилие по време на летните антиправителствени протести през 2020 г.

Адв. Хаджигенов, който тогава бе едно от лицата на площада, настоя комисията да провери действията на униформените от 10 юли и 2 септември миналата година.

„На тези две дати бяха бити, изтезавани и обгазявани български граждани. Повечето от вас са далеч от наказателния процес и по-добре. Повечето от вас вероятно не се е задавал въпроса какво прави бившият министър на вътрешните работи, отговорен за това насилие, в тази зала“, каза Хаджигенов, визирайки Младен Маринов, който в настоящия момент е народен представител от ГЕРБ.

„Причината той да бъде тук, е да бъде скрит. Причината, поради която вчера беше бламиран дневния ред, е това, че никой не иска временна комисия, която да разследва защо еничарите на ГЕРБ биха, изтезаваха, задържаха, влачиха български граждани – деца, младежи, жени, възрастни хора. Защо?“, настоя за отговор юристът.

Отговорът на Младен Маринов не закъсня.

„Винаги използвате полицията и МВР за своите политически стремежи и политическа алчност“, възрази му той и продължи: „На 2 септември, а и не само, цялото българско общество стана свидетел на ковчези, черни знамена, бесилки, палене и не мога да изброя още колко неща, които унижаваха полицаите пред очите на техните семейства и деца. Ако наистина сте за демокрация и за работещи институции, трябва да излезете на тази трибуна и да декларирате, че не подкрепяте такива действия. Полицаите са там, за да пазят демокрацията“.

„Ако тези полицаи не бяха там, на поста си, в България щеше да има гражданска война“, смята бившият министър на вътрешните работи.

- реклама -