ученици прием, седми клас, училища, паралелки
Снимка: БГНЕС

Николай Денков: Няма да се изискват зелени сертификати за учениците

При повишаване на заболеваемостта от COVID-19 на 750 на 100 000 ще се затварят изцяло училищата и ще се преминава към дистанционна форма на обучение. Това каза просветният министър Николай Денков след среща в Министерството на здравеопазването с експерти по отношение на мерките във връзка с пандемията.

„Това е предложение на здравното министерство и ние се съгласяваме с него, защото натискът върху болниците е много голям“, заяви Денков.

Той уточни, че всички решения в системата ще бъдат взимани на база заболеваемостта на ниво община, а не на ниво област.

„Трябва да стигнем до зелените сертификати в нашата система. В училищната мрежа ще трябва време те да се приложат за педагогическия и непедагогическия персонал, за да могат да се ваксинират учителите. За учениците по никакъв начин не говорим за изискване за сертификати“, уточни Николай Денков.

През последните две седмици не се отчита нарастване на случаите на коронавирус сред учителите. Карантинираните ученици са 1,35%. Дори се наблюдава леко намаление спрямо предишните дни.

Най-много са карантинираните ученици във Видин, а най-малко – в Кърджали. Разликата е почти 10 пъти, допълни Денков. По отношение на учителите най-много са отново във Видин, а най-малко – в Плевен.

Източник: БТВ

- реклама -