Николай Денков, децата, клас, ноември, локдаун, образование

Николай Денков: Дали сме свобода на родителите да решат дали децата им да бъдат тествани

„Дали сме свобода на родителите да решат дали децата им да бъдат тествани, за да се върнат в училище. Те са свързани с това, който иска децата му да бъдат тествани и да влязат в училище, а който не иска – да бъдат извън училище, и да продължат да бъдат обучавани в електронна среда.” Това каза министърът на образованието и науката в служебното правителство проф. Николай Денков, попитан от журналисти за коментар за днешния протест, който предстои, на родители и учители срещу тестовете за COVID-19 на учениците. Той отбеляза, че това са двата варианта и те са отворени за избор на родителите.

„Обществената поръчка за тестването на учениците беше обявена и предстои сключването на договорите“, каза министър Денков. Той обясни, че тестовете са доста разнообразни и някои от тях могат да се правят само от децата. Добави, че има възможност да се правят от родителите, но трябва да се осигури достатъчен контрол, за да са надеждни.

„Нека видим какви ще са тестовете, и тогава всичко ще покажем – как ще се случва и какъв е изборът, който имат родителите, за да успокоим обществото. Нагласата е, доколкото сме говорили с Министерството на здравеопазването, да се избере един вариант, защото иначе ще е много трудно за прилагане“, обясни министър Николай Денков.

Източник: БТА

- реклама -