Николай Денков: Ако отидем на избори, хората да гласуват, за да има кабинет на мнозинството

Ако настоящото НС не успее да сформира кабинет и отидем на избори, хората да гласуват, за да има кабинет на мнозинството, а не на малцинството. Този призив отправи от ефира на bTV номинираният от ПП за премиер – проф. Николай Денков.

Добра еволюция е да има двама кандидат премиери от научните среди, преди 10 години хората в БАН ги наричахме синодални старци. Сега академици и професори са кандидати за премиера. Това заяви той .

Самата идея за кукла на конци, означава да има кукловод, който е зад параван.

Сочеха го, че е в сараите, или в къща в Банкя. Ние поканихме всички около масата за разговори, а такъв формат не предполага кукловоди“, заяви кандидатът за премиер.

Той обясни, че е работил с президента Румен Радев и с Бойко Борисов като експерт. Каза, че отношенията му с президента са институционални. Така обясни той работата си с правителствата на Радев и Борисов.  „Партийният ми ангажимент се появи с ПП, заедно я учредихме с тези млади хора“, каза Денков.

Каза още, че  не се разпознава в тези дефиниции (шарлатани, излъгали хората, думи, казани от Радев по повод ПП – б.р.), отдавам го на емоционална реакция, нетипична за президента. Надявам се да затихнат, защото имаме нужад от спокойствие, реагира Денков.

Той заяви, че за правителство с втория мандат е важно каква е политическата подкрепа, в него ще има експерти, които си тежат на мястото, гръбнака му ще бъдат политически отговорни лица. Убеден съм, че Кирил Петков и Асен Василев имат експертиза, за да част от такъв кабинет, каза номинираният за премиер.

Той уточни, че биха могли да търсят коалиционен вариант с „Демократична България“.

Проблемите с БСП са два и са тежки.

Беше елиминирано машинното гласуване и второ  –  по начина, по който беше направено, беше взривено доверието в изборния процес. Би трябвало да намерим начин да го върнем доверието, заяви Денков.

Първото е да видим с партиите в парламента кое е общото, второ – кои са политическите сили, които ще подкрепят такъв кабинет, трето е да видим състава.

Ако не успеем и отидем на избори, нека хората да гласуват, за да няма правителство на малцинството, а на мнозинството.

- реклама -