Никола Саркози арест Франция

Никола Саркози застава на подсъдимата скамейка за корупция

На 5 октомври Никола Саркози ще стане първият бивш президент на Франция, който ще бъде съден по обвинения в корупция по дело, в което той е обвинен в опит да получи класифицирана информация от съдия. Процесът ще продължи до 22 октомври, съобщи парижки съд.

Това ще бъде първият процес след няколко разследвания на корупция срещу Саркози, който беше президент от 2007 до 2012 година.

Жак Ширак, който почина миналия септември, беше първият екс-президент, подложен на съдебен процес, но не и по обвинения в корупция – той беше признат за виновен през 2011 г. за присвояване и злоупотреба с публични средства през времето си като кмет на Париж.

64-годишният Саркози е обвинен, че искал да получи чрез адвоката си Тиери Ерцог класифицирана информация от тогавашния съдия Жилбер Азибер през 2014 г. за друго дело, което оттогава е прекратено.

В замяна на това на съдията е била предложена помощ за получаване на пост в Монако.

Миналия юни съдиите по жалбите отхвърлиха оспорване, подадено от Саркози, Ерцог и Азибер срещу делото за корупция и упражняване на влияние. Ерцог и Азибер също ще бъдат съдени за нарушаване на професионалната тайна. Адвокатите на тримата обвиняеми отказаха коментар в сряда.

След като загуби на изборите срещу Франсоа Оланд от социалистическата партия и напусна поста си, Саркози се бори с обвинения в корупция и финансиране на кампании, отхвърляйки всичките.

Миналия октомври съдът постанови, че той трябва да бъде съден за незаконно финансиране на президентската си кампания през 2012 г. – обвинение, по което той рискува едногодишен затвор и глоба. Не е определена дата за гледане на делото.

Саркози

В този случай прокурорите твърдят, че Саркози е похарчил близо 43 милиона евро за неуспешната си кандидатура за преизбиране през 2012 г. – почти удвоявайки законния лимит от 22,5 милиона евро – използвайки фалшиви фактури.

Саркози също е обвинен и за това, че е приел милиони евро от покойния либийски диктатор Муамар Кадафи за първата си президентска кампания през 2007 г.

Саркози се оттегли от политическия живот, след като през 2016 г. бе победен на изборите. Други високопоставени френски политици, обвинени във финансови нарушения, включват бившите премиери Едуар Баладюр, Франсоа Фийон и Ален Жупе.

- реклама -