Саркози

Никола Саркози: Франция я чакат 10 ужасни месеца

Никола Саркози: Франция я чакат 10 ужасни месеца. Това заяви бившият президент на Франция. Положението в страната след „Брекзит“ значително се влоши заради неефективните действия на нейното правителство. Това ще продължи в течение на 10 месеца до президентските избори, заяви Саркози, който е лидер на партията „Републиканците“ и бивш държавен глава.

Франсоа Оланд не се справя с положението, възникнало след „Брекзит“, а Ангела Меркел никога не е взимала сама решения при подобни сериозни ситуации“, каза той. „Британците ще се постараят да бавят, отлагайки излизането от Евросъюза“, убеден е бившият стопанин на Елисейския дворец.

Саркози Оланд
Никола Саркози на среща с президента Франсоа Оланд в Елисейския дворец

Саркози заяви, че ако представител на Републиканската партия стане президент в резултат на предстоящите избори през 2017 г., ще предприеме нови френско-германски инициативи, защото без съгласието между тези две страни в Евросъюза нищо не може да стане. Според него в момента френско-германската двойка не може да се създаде поради вината на самата Франция.

“Трябва задължително да обединим усилията на всички страни от ЕС около 8-9 приоритетни цели. По-конкретно реформирането на Шенгенската зона, еврозоната и системата в подкрепа на бизнеса“, каза Саркози. Той смята, че трябва да се спре приемането на нови страни в ЕС, докато не бъдат реформирани европейските институции. Лидерът на „Републиканците“ категорично се обяви срещу приемането на Турция в ЕС.

- реклама -