Саркози разпит задържан президенстска кампания Кадафи финансиране

Никола Саркози е задържан за 48 часа

„Бившият президент е поставен под стража в Нантер, предградие на Париж, където беше извикан в рамките на дело за финансирането от Либия неговата победоносна президентска кампания през 2007 г.“.

Това съобщава „Монд“.

Срокът за задържане е ограничен до 48 часа, след което на Саркози трябва да му бъде повдигнато обвинение.

63-годишният Саркози досега отказваше да отговори на призовките за разпит по случая, който беше внимателно разгледан през ноември, когато бизнесмен призна, че е доставил три куфара, пълни с пари, от либийския лидер като принос към първата кандидатура на Саркози за президентския пост.

През пролетта на 2012 г. френското издание Mediapart публикува документи, в които се казва, че либийският режим на Муамар Кадафи е отпуснал 5 милиона евро за нуждите на президентската кампания на Саркози. Съдебното производство по това дело продължават до ден-днешен.

През 2016 г. по делото беше разпитан бизнесмена от френско-либийско произход Заид Такиедин. Той разказа, че в края на 2006 и в началото на 2007 г. е доставил от Либия в министерството на вътрешните работи на Франция, което по това време се оглавяваше от Саркози, куфари с пари на стойност 5 милиона евро. На два пъти той е предавал парите на началника на кабинета на Саркози Клод Геан, а един път – лично на кандидата за президент.

Саркози омаловажи обвиненията като твърдения на отмъстителни членове на либийския режим , които му били гневни за участието на Франция в ръководената от САЩ военна намеса, която сложи край на продължилото 41 години управление на Кадафи.

Френско-ливанският бизнесмен Зиад Такиедин заяви, че пътувал три пъти от Триполи до Париж в края на 2006 г. и началото на 2007 г. с пари в брой за кампанията на Саркози.

Всеки път носел куфар, съдържащ от 1,5 до 2 милиона евро в банкноти от 200 евро и 500 евро, Такиедин твърди в интервю за френска медия, че е получавал парите от шефа на военното разузнаване на Кадафи Абдала Сенуси.

- реклама -