Никола Минчев: Не съм поръчвал металните врати, решението е утвърдено от Главния секретар на НС

Препоръката за тези метални врати е от НСО, след като януари при протеста на „Възраждане“ имаше пробив в сигурността.

Това е началото на казуса. Тези врати ще бъдат премахнати съобразно препоръките на Министерството на културата.

Свързахме се с тях да ни връчат както акта, така и предписанието за премахване. Ще се съобразим с тях без да ги обжалваме.

Нека да видим какъв ще е размера на санкцията, защото може да е в минимален размер, а може и да е в максимален.

Тогава ще преценим дали ще обжалваме. Със сигурност ще се съобразим с предписанието за премахване.

Това заяви в кулоарите на парламента председателят на НС Никола Минчев по повод казуса с поставените метални врати.

„Не съм поръчвал аз вратите. Администрацията на НС се е свързала с фирмата, която е поставила индентични врати в Партийния дом в края на 2019 година. Същата фирма е отправила и администрацията е приела тази оферта. Аз не съм я виждал. Офертата е приета и утвърдена от Главния секретар на НС. До мен достигна докладна записка за вътрешно компенсиране на разходи в рамките на бюджета на НС. Аз не съм виждал тези врати и ги видях като вас. Дори и да се стигне да решение за смяна на Главния секретар на НС, няма да го анонсирам през медиите. 34 000 лева е разходът по вътрешно компенсиране. Офертата за вратите е 29 000 лева без ДДС“, разкри той.

„Не ми се струва стандартно да бъде направена такава голяма промяна в НС без председателят да бъде уведомен. При всички положения има много технически въпроси, които не достигат до председателя, но това е доста голяма промяна, за която трябваше да се знае. Аз съм председател на НС и нося отговорност за всичко. Не искам да бягам от отговорност. Никой не ме е уведомил за тези врата, но в такива големи администрации се работи на доверие, но аз нося отговорност. В крайна сметка съм сигурен, че ще махнем вратите и това ще остане само един лош спомен. Нямам концепция как точно ще запълним дупките от вратите“, каза още Минчев.

„Разбрах, че са сложили вратите, когато ми пратиха снимка на вратите. Не искам да обвинявам нито колеги, нито служители на НС, че са направили някаква политическа провокация. Нека да видим къде се е получила тази дупка и пропуск в администрацията. Тогава ще мислим за някакви промени, но няма да ги обявя пред медиите. Аз нося отговорност и няма проблем да кажа публично, каквото трябва да се каже. Със сигурност не даваме добър пример“, категоричен бе Никола Минчев.

„Разбираемо е хората да не одобряват металните заграждания пред парламента. Те се поставят, когато има граждански протести. Най-нормалното е да се премахват, след като протестите приключат. Ще говорим с охраната по тази тема“, завърши председателят на парламента.

- реклама -