Никола Груевски интервю Албания Унгария бягство

Никола Груевски проговори: Избягах през Албания, властта не ми е помагала

Бившият македонски премиер Никола Груевски съобщи, че е избягал от страната през границата с Албания.

Премиерът беглец проговори в интервю за македонския телевизионен канал „Сител“.

Той напусна Република Македония на 11 ноември, два дни преди да започне да излежава двегодишната си присъда поради злоупотреба с власт. Само десет дни по-късно, режимът на Виктор Орбан даде политическо убежище на Груевски, срещу когото се водят още няколко дела.

„От Македония заминах в Албания. Там отидох в унгарското посолство в Тирана, където потърсих политическо убежище.

След това отпътувах за Унгария. Те /унгарците, бел.ред./ решиха, от съображения за сигурност, да пътувам пот начин, по който стана. От сегашното правителство в Скопие казват, че ще открият подробностите около бягството ми, нека да ги оставим да направят това, което обещават“, казва Груевски.

Това е първо интервю на Груевски след бягството му от правосъдието в Македония. До момента той на няколко пъти публикува коментари в социалните мрежи.

На въпроса дали правителството му е помогнало за бягството той е отговорил с усмивка: „Не“, добавяйки, че те биха направили всичко друго, но не и да му помогнат.

На въпроса дали е напуснал Македония през ГКПП или нелегално той каза: „Ще оставя това на сегашното правителство, защото те обявиха, че са започнали разследване и че те ще открият всичко“, каза Груевски.

Тази вечер Сител ще излъчи обширно интервю с Груевски, който управлява еднолично над 10 години и бе свален от власт след масови протести.

Очаквайте подробности.

- реклама -