Никола Груевски обяви, че е получил политическо убежище в Унгария

Бившият македонски премиер Никола Груевски съобщи на страницата си във Фейсбук, че е получил политическо убежище в Унгария.

В изложението си във Фейсбук Груевски се спира пространно на събитията около себе си.

„Днес Република Унгария, страна-членка на ЕС и НАТО, отговори положително на моето предварително подадено заявление за получаване на политическо убежище заради политическо преследване в Република Македония.

В молбата за политическо убежище посочих, че го търся заради политическо преследване от новото правителство, ръководено от партията СДСМ.

Посочих, че правителството иска да ми отнемат свободата, ползвайки недемократични стъпки и методи и злоупотребявайки с прокуратурата и съдебната система в Македония.“

По-нататък Груевски дава своята гледна точка на скандала с незаконното подслушване. Описвайки положението си в Македония като нетърпимо и пълно със заплахи срещу живота му, той аргументира бягството си в Унгария.

По-рано днес Ройтерс съобщи, че Унгария е предоставила убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски, като се позова на унгарския проправителствен вестник „Модяр идьок“.

Вестникът, който не назовава източниците си, твърди, че унгарската служба за имиграция и убежище е установила, че юридическите условия за предоставяне на убежище на Груевски са изпълнени.

Унгарски дипломат №1: Груевски е минал през всички граници с редовни документи

Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто заяви пред Дойче веле, че нито Унгария, нито бившият македонски премиер Никола Груевски са нарушили някой закон с тайното пристигане на Груевски в Будапеща.

Според Сиярто няма проблем в това, че Груевски е преминал четири държавни граници, придружаван от унгарски дипломати. Този факт не правел въпроса политически.

„Не е в това въпросът. Въпросът е дали е преминал границите съгласно международните и националните правила. И отговорът е: да,така го е направил. Откакто се явил в унгарското посолство е преминал през всичките граници до Унгария в съответствие с международните и националните правила. С изправни документи“, каза Сиярто.

Унгарският външен министър каза, че става дума за правен, а не за политически случай. Той твърди, че решението по молбата на Груевски за убежище ще бъде взето от независим орган, върху който унгарското правителство няма влияние. „Става дума за правна процедура, която има методология, водена по унгарските и международните закони. Решението ще бъде взето от съответния орган, а той е независим и ние като правителство нямаме влияние върху него“, подчерта министърът.

Правозащитната организация „Трансперънси интернешъл“ призова унгарските власти да екстрадират Груевски.

„Тази ситуация е голямо изпитание за унгарските и македонските власти и трябва да се реши в съответствие с унгарските закони“, заяви Сладжана Тасева, председател на Трансперънси интернешънъл-Македония. „Призоваваме унгарските власти да се придържат към принципа за отсъствие на безнаказаност, както е записано в Европейската конвенция за екстрадиране“.

Никола Груевски избяга в Унгария на 13 ноември, след като македонското правосъдие издаде заповед за ареста му. Той трябва да изтърпи произнесената през октомври присъда от две години затвор за злоупотреба с влияние за купуването на луксозен мерцедес на стойност 600 хиляди евро.

 

- реклама -