Никола Груевски

Никола Груевски е обявен за общодържавно издирване

Вътрешното министерство на Македония издаде заповед за общодържавно издирване на бившия македонски премиер Никола Груевски по искане на Наказателния съд в Скопие.

Искането беше отправено, след като в продължение на няколко дни съдебните куриери безуспешно търсеха Груевски на домашния му адрес, за да му връчат заповедта за изтърпяване на двегодишната му присъда.

Бившият министър-председател на Македония няма паспорт и, според решение на Апелативния съд от 23 юли, трябва да се явява поне веднъж месечно в Наказателния съд.

Груевски получи две години ефективна присъда по делото „Танк“ за закупуването на служебния му „Мерцедес“ за над 650 000 евро, докато беше премиер. По делото „Танк“ бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкулоска беше осъдена на шест години затвор.

Груевски управлява еднолично Македония в продължение на 10 години – до януари 2016 година. Той бе принуден да подаде оставка след масови протести и разкритията за тежки корупционни схеми, натиск върху съдебната система и тотален контрол над медиите.

В края на 2017 година Груевски подаде оставка като лидер на ВМРО-ДПМНЕ. В момента той е почетен председател на партията, а сегашният лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се смята за негово протеже.

- реклама -