Български вегански съюз пред FN: Протестираме срещу курбаните и масовото избиване на животни за жертвоприношения

Утре ще се колят и пекат агнета пред Светия синод. Това е поредната форма на протест на Български вегански съюз. Противниците на убиването на животни ще протестират срещу църквата като институция заради мълчаливото ѝ безразличие към всички жертвоприношения на животни за Гергьовден, Великден, Никулден и ред други нейни празници.

Това заяви за Flashnews председателят на организацията Никола Донев.

Защо ще протестирате този път и то пред Светия синод?

Протестираме срещу безразличието и апатията на църквата. Протестираме срещу провеждането на курбани от нейни вярващи. Протестираме срещу масовото избиване на бебета агънца, тонове риба, предколедните прасета и ред други животни! Църквата не само не заклеймява тези зверства, а кротко си мълчи, но и на всичкото отгоре се привикват нейни служители да участват в тези церемонии. Това е недопустимо и Възмутително! Искаме църквата да анатемоса тези, които колят животни.

Какво ще представлява протестът ви?

Ще бъдем в маски на животни-прасета, агнета. Заради гергьовското агне ще направим пърформанс как се коли и пече агне и то пред Светия синод. Ще има хора, които ще играят ролята на агнето и на касапите.

Какво количество животни се колят по Гергьовден и представяли ли сте данни в защита на исканията ви?

Нямаме точни данни, но всяко българско семейство на Гергьовден сяда на масата с агнешко. Вие сметнете колко животни се убиват. Цифрата е огромна. Това е българска традиция и всеки има агне на трапезата си.

Вие вече сте искали църквата да забрани коленето, какво е новото сега в протеста ви?

Искаме църквата да анатемоса хората, които колят животни. Искаме свещенослужители да не освещават подобни курбани.

Имали ли сте разговори с църквата?

Да, имахме разговори очи в очи преди две седмици, но не се стигна до решение. Игнорират ни. Този път обещаваме, че няма да бъдем толкова кротки като предния път, и това, което ще направим, ако не влезе в учебниците, то поне ще се помни с години! Пригответе се за изключително зрелище!

- реклама -