Румяна Коларова

Коларова: Никой президент не е напълно независим

Нито един президент не може да бъде напълно независим, защото е избран от политическа платформа. Това заяви политологът Румяна Коларова, която е съветник на президента Росен Плевнелиев.

Лоялността на настоящия президент обаче не е към партиите, а към институциите, подчерта Коларова.

Коларова: „Той никога не си е позволил да уронва авторитета на държавата“.

Така Коларова отговори на коментара на лидера на БСП Корнелия Нинова, че „президентът Плевнелиев е „срам“.

 Коларова:“Корнелия Нинова отново се почувства задължена да изговори дежурния рефрен към настоящия президент. А това е държавен глава, който непрекъснато дава принадена стойност към авторитета на България. Този рефрен замества един безспорен факт – че кандидатът на БСП трябва да е различен от настоящия президент“.

По думите й разлика трябва да има в позицията по отношения на Русия, при това по една конкретна тема – Крим:

„Позицията на Плевнелиев е ясна: има нарушение на международното право. И това е позицията на ЕС и НАТО“.

 

Предизборните кампании винаги се печелят с ясни приоритети и ясна програма, подчерта Коларова от позицията на политолог и преподавател. Президентът Плевнелиев има такава – с 10 приоритета, които са които са публикувани на сайта на президентството.

Според Коларова противоречи на Конституцията лидерът на АБВ Георги Първанов да се включи в президентската кампания, като се бори за трети мандат тя отговори.

„Не може да се прави такъв ход без Конституционният съд да се произнесе. Тук също става дума за уважение към институциите. Първанов има собствена интерпретация относно подобна възможност, която се различава от тази на всички останали“.

 

Източник: Би Ти Ви

- реклама -