Нидерландия, футбол

Нидерландия отмени футболния сезон

Футболните шампионите в различните дивизии на Нидерландия бяха отменени. Така няма да има нито шампиони, нито да има изпадащи. Причината е пандемията от коронавирус.

По-рано тази седмица правителството на Нидерландия забрани всички масови мероприятия до 1 септември. Футболната федерация на Ниската земя KNVB заяви, че това прави „доиграването на сезона невъзможно“. УЕФА обаче трябва да одобри решението на KNVB.

Преди спирането на Ередивизи през март начело в класирането беше Аякс. АЗ Алкмаар имаше същият брой точки, а до края оставаха 9 кръга. И Аякс, и АЗ ще участват в квалификациите за Шампионската лига. Изпадащи няма да има. Няма да има и отбор, който печели промоция от втория ешелон. От това ще пострада Камбюр, който водеше с 11 точки пред втория.

„Наясно бяхме, че при всяка опция ще има доволни и недоволни. Но се консултирахме с всички замесени и нямаше ясно изразено предпочитание. Затова и ние взехме решението“, се казва в изявление на KNVB.

Третият Фейенорд се класира за груповата фаза на Лига Европа. Четвъртият ПСВ и петият Вилем II ще участват в квалификациите на турнира.

Женският вариант на Ередивизи също е отменен. Там лидерът ПСВ печели мястото в груповата фаза на Шампионската лига. Вторият Аякс ще трябва да мине през квалификациите.

- реклама -