Стенли Къп, НХЛ, Вашингтон
Снимка: ЕРА/БГНЕС

НХЛ рестартира с плейофи от 24 тима в два града

НХЛ обяви, че ще прекрати остатъка от редовния сезон и ще се завърне директно с плейофи с 24 тима в два неутрални града. Това означава, че 189 мача от редовния сезон няма да изиграят. Седем отбора пък няма да се класират за плейофите.

Комисионерът на лигата Гари Бетман заяви, че промененият график ще „произведе заслужен носител на Купа Стенли“. Въпреки това, той не даде конкретна дата за подновяване на сезона. Ясно е, че тренировъчни лагери няма да стартират поне до 1 юли. Сезонът в НХЛ е преустановен от 12-и март насам заради пандемиятан от коронавирус.

Бетман разкри, че десет града са сред вариантите за приемане на плейофите. Седем от тях са от САЩ – Чикаго, Кълъмбъс, Далас, Лос Анджелис, Лас Вегас, Минеаполис, Питсбърг. Три са от Канада – Торонто, Ванкувър и Едмънтън. Комисионерът каза, че НХЛ е избрала по-дълъг списък с градове-кандидати в опит да запази гъвкавостта в графика. „Не искахме да се ограничаваме. Не искаме да отиваме на място, където има много случаи на вируса или на място, където няма да проведем достатъчно тестове. Ще има доста голямо тестване. То трябва да бъде на разположение, без да отнеме от местните нужди“, сподели той.

Бетман обаче добави, ако Канада не свали задължителната си 14-дневна карантина, НХЛ няма да мине границата. „Не трябва да взимаме решение сега. Вероятно ще направим такова в следващите 3-4 седмици – тогава ще може по-добре да преценим каква е ситуацията с коронавируса в конкретното място“.

Форматът на плейофите в НХЛ

Той потвърди, че плейофният формат ще стартира със серии 3 от 5 победи. Финалът за Купа Стенли обаче ще бъде в традиционния формат 4 от 7. „Готвим се да играем в края на лятото и началото на есента“, добави комисионерът. Срещите ще се играят при закрити врати.

Според предложения график първите четири от всяка конференция ще играят формат с групова фаза, за да определят как ще бъдат поставени във втория кръг. Първите четири на Изток са Бостън, Тампа Бей, Вашингтон и Филаделфия Флайърс. В Западната конференция това са Сейнт Луис, Колорадо, Вегас Голдън Найтс и Далас Старс.

Останалите 16 тима от двете конференции ще играят във формат 3 от 5 в първи кръг. Другите двойки на Изток са: Питсбърг (5) – Монреал (12), Каролина (6) – Ню Йорк Рейнджърс (11), Ню Йорк Айлендърс (7) – Флорида (10) и Торонто (8) – Кълъмбъс (9). На Запад двубоите са: Едмънтън (5) – Чикаго (12), Нешвил (6) – Аризона (11), Ванкувър (7) – Минесота (10) и Калгари (8) – Уинипег (9).

Бетман заяви, че лигата и клубовете ще се обединят, за да похарчат милиони долари за провеждането на 30 000 теста за играчи, треньори, съдии и персонал. „Трябва просто да се направи математиката. Нашите медицински съветници ни казват, че до лятото, броят тестове за нас ще бъде относително незначител на фона на общия брой налични тестове“, завърши той.

- реклама -