изложба
сн. Телеграф

НФСБ: Със скандална изложба Русия се опитва да омаловажи ролята на България в славянската писменост

В навечерието на 24 май пред Руския културно-информационен център в София е представена изложба, посветена на създаването на писмеността. Тя изцяло изопачава историческите факти с цел да омаловажи приноса на България в създаването на писмеността и държавността – не само на Русия, но и на редица други славянски държави.

За това сигнализираха от НФСБ, възразявайки остро срещу изложбата, наречена от тях „поредната хибридна атака срещу България и българската история“.

Светите братя Кирил и Методий са описани така: „Свети Кирил, по прозвище Философ (827-869) и неговият брат Методий Моравски – родени в гръцкия град Солун, реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия”. Старателното избягване на България като основен фактор за разпространяването на азбуката продължава и в описанието на Соловецкия манастир, където според уточнението под снимка имало над 4000 тома на „древноруски, гръцки и латински език”.

За пореден път се спестяват българския произход на първоучителите Кирил и Методий (Зарко и Страхота), създали първата българска азбука и писменост на базата на южните български говори. Изцяло е игнорирана огромната роля на Първото българско царство и на Климент Охридски (за когото историческите източници казват, че е „родом от Мизия“), на Наум Преславски, както и на българските царе Борис и Симеон за създаването и налагането на кирилицата, на която днес пишат над 300 млн. души на планетата„, заявяват от партията на Валери Симеонов.

В изложбата с нито дума не се споменава за това, че българските учениците на Кирил и Методий занасят в Русия просветата, културата и християнството с българските книги на Преславската и Охридската книжовни школи.

„И извършват този подвиг сред облечените в кожи северни племена, които са молели на пъновете. Недопустимо е в центъра на София, под надслов „Изворът на славянската култура“,  да се експонира изложба, представяща само руски документи и артефакти, крещящо премълчаваща историческата истина и представляваща нищо друго, освен руски имперски фолклор“, категорични са от политическата сила.

Преди няколко години навръх 24 май по време на срещата си в Москва с македонския президент Георги Иванов, руският президент Владимир Путин заяви, че славянската писменост е дошла в Русия от македонските земи.

НФСБ настоява българското Външно министерство да излезе с реакция по повод изложбата.

А Прокуратурата и ДАНС да защитят българската държавност от създаването и финансирането на отявлено проруски и антибългарски политически партии и медии.

- реклама -