Путин, Русия, коронавирус, заразени, починали, мерки

Независимо от злокобната статистика От утре в Русия започва постепенно отпадане на ограниченията

От утре в Русия започва постепенно отпадане на мерките за превенция на коронавируса.

Това обяви Владимир Путин в нарочно обръщение към нацията.

Днес изтече срокът на неработните дни. Според Путин предприетите до момента мерки ще позволят да се премине към поетапно облекчаване на ограниченията, като окончателното им отпадане остава отговорност на съответните региони.

Той съобщи, че в страната има резерв от апарати за изкуствена вентилация.

Във всеки регион има готовност да се оказва специализирана помощ на хора с усложнения.

Днес хората имат повече информация за заболяването, отколкото в началото на епидемията, подчерта Путин. От съществено значение е и световният опит в борбата с болестта.

Увеличи се мащабът на тестването – всеки ден се правят около 170 000 теста. Това позволява заразата да бъде идентифицирана в ранен стадий и да се предотврати разпространението ѝ, като уверението е, че до средата на май броят на изследваните ще се удвои.

Облекчаването на ограниченията трябва да става при стриктно спазване на мерките за безопасност, категоричен е държавният глава.

Русия е голяма държава и епидемиологичната обстановка е различна в отделните региони и това трябва да се вземе предвид.

От 12 май приключват почивните дни, но не свършва борбата с епидемията, заяви президентът и подчерта, че не трябва да се допуска нова вълна от епидемията.

Краят на ограниченията не означава край на санитарните изисквания, които ще бъдат в сила до пълното приключване на епидемията.

Изключени са всякакви масови мероприятия и трябва да се спазват стриктно санитарните правила. Режимът на извънредно положение остава в сила за хората над 65-годишна възраст и за тези с хронични заболявания.

Осигурява се допълнително заплащане за служителите в социални учреждения от 15 април до 15 юли.

Където е възможно да се възстанови дейността на предприятия от базови отрасли в икономиката – строителство, добив на енергоресурси и други.

Възобновява се работата на предприятията, в които може да се гарантира нисък риск от заразяване и спазване на санитарните мерки.

Руският президент обяви социални мерки за семействата с деца и за семейства с ниски доходи, на които ще бъдат изплатени допълнителна финансова помощ, както и подробности за финансовите условия за помощ на предприятията с цел минимизиране на щетите, нанесени от пандемията от коронавирус.

Русия облекчава мерките на фона на злокобната статистика, че страната се изкачи до незавидното трето място по брой на заразени в света.

Федерацията изпревари Италия и Великобритания с 221 344 потвърдени случая на коронавирус. Смъртните случаи са 2009.

- реклама -