Каталуния

Независима Каталуния няма да напуска ЕС

Каталуния няма да напуска ЕС, ако стане независима. Това заяви премиерът на каталунското правителство Карлес Пучдемон пред регионалния парламент, съобщи в. „Мундо”.

Каталунският лидер даде за пример Шотландия, където имаше референдум за независимост, който завърши с поражение за застъпниците на отделянето от Обединеното кралство. Според Пучдемон, дори да излезе от Великобритания, Шотландия ще остане в ЕС.

В парламента на Каталуния днес се гласува вот на доверие на Почдемон. В сряда той заяви, че иска да проведе референдум за независимост през септември 2017 г.

Каталуния

„Ще се опитваме до последния възможен момент да се договорим с държавата”, увери Почдемон. Той добави, че ако не бъде постигнато споразумение с Мадрид, „ще бъде обявено провеждането на референдум през втората половина на септември следващата година”.

Сепаратистките настроения значително се увеличиха в североизточната автономна област на Испания.

На 27 юли парламентът на Каталуния одобри план за излизане от Испания. Инициативата се подкрепя от сепаратистката коалиция „Заедно „за” и „Кандидати за народно единство”.

В документа се предвижда създаване на механизъм за постигане на независимост, провеждане на нови парламентарни избори и подготвяне на проект за конституция.

На 1 август Конституционният съд на Испания допусна за разглеждане иска на правителството в Мадрид за обявяване на приетата от Каталуния резолюция за незаконна. По този начин действието на резолюцията автоматично се преустановява до произнасянето на Конституционния съд.

- реклама -