Незаконно сметище заплашва да причини екокатастрофа край река Стряма

Огромно по мащабите си незаконно сметище е напът да предизвика екокатастрофа в няколко села по поречието на Стряма. Нерегламентираното депо, на което дори се изхвърлят умрели животни, се намира в индустриалната зона на Община Раковски.

Незаконното сметище се разпростира на площ от 20 декара. На гледката се натъкнали служители от близката фирма. Те доброволно решили да почистят района. Сред изхвърлените отпадъци открили токсични и опасни.

Освен строителни фирми на незаконното сметище отпадъците си изхвърлят и жителите от близкото село Стряма. Докато снимаме, ставаме свидетели на поредния случай. Работещите в индустриалната зона обвиниха в престъпно бездействие общинските власти и екоинспекцията.

От Община Раковски заявиха, че са засилили контрола и вече има десетки санкционирани.

„От началото на година до днешния ден сме съставили 15 акта на физически и юридически лица, като актовете към физическите лица са на стойност между 500 и 2000 лв., а на юридическите са между 2000 и 5000 лв.”, обясни Венцислав Чавдаров, зам.-кмет на Община Раковски.

От екоинспекцията незабавно извършиха проверка на място и тъй като по закон отговорността за незаконните сметища е на кметовете, съставиха предписание на Община Раковски. Ако общината не го изпълни, глобата е 10 000 лева. А служителите от близката фирма са решени да продължат с доброволната си акция по почистването, стига някой зад гърба им отново да не изхвърля отпадъците на същото място.

Източник: НОВА

- реклама -