Невяна Митева, кандидат за вицепрезидент, кампания, майки на деца с увреждания

Невяна Митева: Нужни са по-добри условия на живот за децата с увреждания

В неделя Невяна Митева се срещна с родители от Сдружение „Достоен живот за деца и младежи с интелектуална недостатъчност“. Тя обсъди с майките и бащите на тези деца трудностите, които им се налага да преодоляват ежедневно и проблемите, с които трябва да борят.

„Ще се опитам да ви съдействам и да ви помагам винаги. Когато и с каквото мога. Защото проблемите трябва да бъдат чути, да се намери решение за тях“, каза Невяна Митева и допълни, че „именно президентската институция, която е надпартийна, може да бъде медиатор в това да се осигурят достойни условия за живот на децата със специални потребности и техните родители – герои. Те имат същите права като всеки един от нас“.

Държавата трябва да окаже по-активна подкрепа на родителите на деца с потребности, защото те са на своя пост, до своето дете, 24 часа, всеки ден. Предоставяната от институциите помощ е само до навършване на 18-годишна възраст, след това спира, а всъщност вече порасналите деца продължават да имат същите нужди.

Родителите имат нужда и от юридическа подкрепа и промяна в нормативната уредба. Например бащите на деца с увреждания да имат права като майките и да са законни представители на децата си.

Невяна Митева сподели, че се възхищава на силата и отдадеността на родителите в нелеките отговорности и грижите за децата.

Тя допълни, че и в спорта, и в армията ѝ се е налагало да преодолява много и различни предизвикателства, но най-отговорната работа е била при отглеждането на децата ѝ.

- реклама -