Каталуния каталунски

Невиждан протест! 1 милион души излязоха в подкрепа на независимостта на Каталония

Близо един милион каталонци се събраха в Барселона, развявайки червено-жълти знамена, за да изразят подкрепата си за независимостта на Каталония от Испания, предаде Reuters.

Протестът е три седмици преди насрочения референдум за независимост

Той обаче бе обявен от Мадрид за незаконен.

Обвити във флагове с цветовете на Каталуния – червено, жълто и синьо, и с транспарант с надпис „Сбогом, Испания!”, демонстрантите преминаха през центъра на Барселона.

„Ако има голяма мобилизация, в Мадрид не могат да направят нищо”, смята Жорди Катаюд – 21-годишен студент по икономика за предстоящия плебисцит на 1 октомври.

Демонстрацията бе пореден епизод в нарастващото напрежение между богатата северозападна област и централното правителство в столицата.

Протестът съвпадна с Деня на Каталуния – Диада, който бележи падането на Барселона във Войната за испанското наследство през 1714 и загубата на институции и свободи в региона.

От 2012 този ден се използва от сепаратистите за натиск за създаване на независима държава.

„Остават 20 дни и мобилизацията, която породи този процес, остава непокътната”, заяви каталунският лидер Карлес Пучдемон.

Демонстрантите образуваха голяма буква „Х” в центъра на Барселона, за да представят знака, с който каталунците ще отбележат на бюлетините желанието си за независимост.

Ако привържениците на независимостта са мнозинство на референдума, регионалното правителство обеща да обяви независимост до 48 часа и да започне изграждането на отделна държава.

Проучване на каталунския център за изследване на общественото мнение през юли показа, че 41,1% са за независимост, а 49,9% са против. Около 70 на сто от анкетираните искат да се проведе референдум, за да се реши въпросът веднъж завинаги.

Въпросът за независимостта противопоставя селските райони, които са „за” независимостта, на урбанизираните градски центрове като Барселона, които предпочитат да останат в състава на Испания.

Каталуния, която е голяма колкото Белгия и има 7,5 млн. население, свой език и обичаи, вече се ползва от значителни права в образованието и здравеопазването.

Автономната област заема площ от 32 114 кв.км. От тях около 12,2 % са имигранти от други страни. Граничи с испанските автономни области Арагон и Валенсия, както и с Франция и Андора на север.

Каталуния се състои от 4 провинции: Барселона, Херона, Лерида и Тарагона.

Областта е първа по общ БВП и трета по БВП на човек от населението в Испания след Мадрид и Навара и е един от най-високо индустриализираните райони в страната и Европа.

- реклама -