Ад в Турция: Потоп от Одрин до Истанбул-СНИМКИ

Обилни дъждове валят в Одринска област, нивото на Марица и Тунджа, които извират от България и протичат през района, се е повишило. За Тунджа е бил обявен червен код за опасност, реката е преляла от коритото си и е заляла някои участъци, съобщават местни медии.

От окръжната Дирекция по водите съобщиха, че е обявен жълт код за опасност от преливане на Марица в района на квартал Кърагач с население около 5 хиляди души. На станцията Киришхане е бил измерен дебит от 938 куб.м/сек.

Отвеждането на водите на река Марица в канала Одрин, който се строи в този район специално срещу наводненията, е предотвратило преливането на реката.

Окръжната Дирекция по водите съобщи, че след сигнал за повишаването на нивото на реката, са били отворени шлюзовете на канала „Одрин“ и водите на Марица са били отведени в канала.

Така се предотврати опасността от преливане, обясни кметът на Кърагач Агях Коркан.
Канал „Одрин“, който представлява байпас на коритото на Марица и е с дължина 7800 метра, освен че служи за предотвратяване на преливането на реката, се използва и за напояване, обясни кметът.

Местни специалисти посочват, че след силното засушаване през лятото и есента на миналата година в последно време в Одринско са паднали валежи от 234 л/кв.м. Нивото на язовирите в района е достигнало 34 процента, информира БНР.

- реклама -