Истанбул

Невиждан митинг на площад Таксим срещу опита за преврат в Турция

Десетки хиляди турци излязоха на емблематничния площад в Истанбул за да осъдят военния преврат в страната.

Митингът, организиран от опозицията в Турция събра на едно място привърженици както на Народно-републиканска партия с лидер Кемал Кълъчдароглу, така и на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган.

Площад Таксим се превърна в червено море от турски национални флагове и плакати с надписи „Не на преврата, да на демокрацията“.

Aftermath of an attempted coup d'etat in Turkey
Образът на Кемал Ататюрк се възвиси над митинга

За разлика от митингите на привържениците на Ердоган, където негови портрети заливат множеството, на днешното събиране на Таксим се извисяваше образа на бащата на светската република Кемал Ататюрк.

Народно-републиканската партия се смята за наследник на неговите идеи и се обявява срещу религиозните догми в политиката и управлението на Турция.

Aftermath of an attempted coup d'etat in TurkeyВъпреки демонстрираното единство, много от симпатизантите на опозицията заявиха, че са против преврата, но са и против методите с които Ердоган си разчиства сметките с метежниците.

Първият по рода си междупартиен митинг става на фона на остри международни критики заради масовата чистка срещу предполагаемите врагове на държавата, предава AFP.

Правозащитната организация Amnesty International съобщи, че разполага с „достоверни свидетелства“ за побои и измъчвания на задържаните, след опита за преврат.
Официалният брой на задържаните от путча на 15 юли е над 13 хиляди военни, полицаи, съдебни представители и цивилни граждани.

- реклама -