Джими Хендрикс

Невероятният живот на Джими Хендрикс

Той е смятан за най-виртуозния и влиятелен изпълнител на електрическа китара в историята на рок музиката. Един от най-ярките символи на хипи движението, музикална икона, идол, отишъл си едва на 27.

Това е невероятния живот на Джими Хендрикс

Младият Джими израства в Сиатъл като стеснително и много чувствително дете. Семейството му е бедно, а в средата на миналия век расизмът срещу чернокожите нараства.

Момчето няма 10 години, когато родителите му се развеждат. На 16 губи майка си и за него започва да се грижи баба му, която е от индианското племе чероки. Всички тези тъжни събития в живота му стават обект на музиката на Джими Хендрикс в по-късните години на творчеството.

Първата му китара струва само 5 долара

Получава я от баща си в годината, в която умира майка му. Започва да свири в няколко сиатълски групи, а като свое вдъхновение в онези времена сочи Елвис Пресли и Литъл Ричард.

За да избегне двугодишна присъда за шофиране на крадена кола, Джими Хендрикс постъпва в армията в 101 въздушнодесантна дивизия като парашутист. По-малко от година след това е уволнен по здравословни причини, тъй като счупва глезена при един парашутен скок. Според други обаче, причина за изгонването му била симулирана хомосексуалност.

След като напуска армията, Хендрикс се премества в Нешвил, за да свири в тамошните клубове, а по-късно заминава за Ню Йорк. В родната му Америка обаче никой не го оценя и след множество прослушвания той заминава за Англия заедно с бас-китариста на Енимълс Чаз Чандлър.

Чандлър му урежда договор със собствения си продуцент Майкъл Джефри и му помага да сформира групата The Jimi Hendrix Experience с бас-китариста Ноел Рединг и барабаниста Мич Мичъл.

Още с първите си концерти в Лондон Хендрикс привлича вниманието на цялата британска музикална индустрия

Впечатляващата му китарна техника и ефектно сценично присъствие бързо спечелват уважението на всепризнатите звезди Ерик Клептън и  Бийтълсите. Успехът на Джими се затвърждава с песните „Purple Haze“ и „The Wind Cries Mary“, които заедно с „Hey Joe“ са хитове в Топ 10 класацията.

Сценичните изпълнения на Джими Хендрикс са изпепеляващи. Буквално. Музикантът постъпва в болница заради изгаряне на ръцете, след като запалва китарата си за пръв път в лондонския театър „Астория“ на 3 март 1967 г. Това остава негова запазена марка, заедно със свиренето със зъби или зад гърба.

Присъствието му в музикалния свят е истински фурор, но с увеличаването на славата Джими непрестанно злоупотребява с наркотици и алкохол. Хендрикс е известен с перфекционизма, който влага в записите на музиката си – всяка песен е записвана безброй пъти, докато той открие правилното ѝ звучене. През 69-та групата му се разпада, като междувременно той има зад гърба си вече няколко ареста за притежание на хероин и пиянски изпълнения по хотелите.

На 6 септември 1970 г. е последното му изпълнение на живо

Това се случва на фестивал в Германия, където е освиркан от публиката, на чиито реакции Хендрикс отвръща с неприлични жестове. По-малко от две седмици по-късно на сутринта на 18 септември е намерен мъртъв в апартамент на хотел „Samarkand“, където е прекарал нощта с германската си приятелка Моника Данеман.

След направената аутопсия, официалната версия за смъртта на Хендрикс е, че се е задушил в собственото си повръщано докато е бил под въздействието на барбитурати. По-късно Данеман разкрива, че той взел 9 от нейните приспивателни, което е 18 пъти над препоръчаната доза. Тя твърди, че Джими е бил жив, когато е откаран с линейката, но полицията и медицинските власти докладват, че към момента на тяхното пристигане Хендрикс е бил мъртъв, външната врата на апартамента – широко отворена, а самият апартамент – празен.

- реклама -