Алла и Чавдар Георгиеви

Невъзпитани карикатуристи откриха изложба 113

Галерия „Сезони“ отвори вратите си за най-талантливите ни невъзпитани карикатуристи.

Защо невъзпитани?

Алла и Чавдар Георгиеви
Алла и Чавдар Георгиеви

Дълга история, която никой не помни кога започва. Със сигурност преминава през свалянето от ефира на Нова телевизия на творбите на Чавдар Николов. А, от престараване някой ги беше изтрил и от канала във Vbox7.

 

Христо Комарницки
Христо Комарницки

А, творецът с усмивка разказва за пост под една от карикатурите му:

„СЪЖАЛЯВАМ МНОГО, НО ТОЗИ КАРИКАТУРИСТ- СЛАГАЧ Е МЕКО КАЗАНО НЕВЪЗПИТАН ЧОВЕК! НЕ МОЖЕШ ДА ОБИЖДАШ ХОРА, КОИТО НЕ СА НАЗНАЧЕНИ, А ИЗБРАНИ ОТ ДОСТАТЪЧНО ХОРА В ТАЗИ СТРАНА.“

Христо Комарницки
Христо Комарницки

Вече знаете защо са невъзпитани.

Чавдар Николов
Чавдар Николов

Но едва ли сте сте се съмнявали в техния талант да улавят темата на деня. Те са Христо Комарницки(в. „Сега”), Илиян Савков („Стандарт”), Алла и Чавдар Георгиеви („Новинар“), Анатолий Станкулов („Дума”) и Чавдар Николов.

20160621_190713

Надсловът на експозицията е породен от проучването на „Репортери без граници“, според което страната ни е на 113-о място в света и на последно в Европа по свобода на словото.

20160621_190729

В изложбата са събрани общо 80 произведения.

Тя беше открита с ритуално и метафорично прерязване на дълга лента тип “свинска опашка” от журналиста Иван Бакалов:“Това е държава на мишки, в която, ако нещо изтрещи силно, се скриват по дупките. Проблем е, че няма нови карикатуристи, защото не се плаща за това изкуство. Карикатурата е пресечната точка между фейлетона и изобразителното изкуство, между писан и рисуван шарж“.

Илиян Савков
Илиян Савков

Христо Комарницки: “Това, което ми харесва в тази изложба е, че показваме някаква колегиална солидарност. Всъщност ние сме от различни медии, с различно мнение и различен натюрел, но се събираме и правим нещо заедно, за да покажем, че сме солидарни”

Изложбата на български топ политически карикатуристи под надслов „113“ може да бъде видяна в галерия „Сезони“ до 13 юли.

20160621_190916

Карикатуристът Илиян Савков заяви, че останалите работещи карикатуристи в момента са като последните мохикани. “Ние сме старите типове, които сме хората на каузата, не на прагматизма, не на рационалното битие за парите и нивото. Така отраснахме по курсовете за рисуване. Така се изградихме. Ние сме неспасяеми хора, които вървим по нашия маршрут”

Чавдар Николов

Чавдар Николов

Уморихте ли се? Ето още:

Чавдар Николов

Чавдар Николов
Чавдар Николов в очакване на нов договор от Нова
Чавдар Николов в очакване на нов договор от Нова
- реклама -