Нетфликс
сн. БГНЕС

Нетфликс с рекордни приходи от близо 25 млрд. долара

Броят на абонатите, които плащат за американската услуга за стрийминг Нетфликс, за първи път надхвърли 200 милиона, съобщи „Таймс“, позовавайки се на данни на компанията.

Броят на хората, които имат платен абонамент за Нетфликс през четвъртото тримесечие на миналата година, е нараснал с 8,5 милиона, а за цялата година броят на новите клиенти на услугата се е увеличил с 37 милиона.

Общите приходи на компанията за 2020 г. спрямо 2019 са се увеличили от 20,15 милиарда долара до близо 25 милиарда долара.

А, чистата й печалба се е увеличила от 1,87 милиарда на 2,76 милиарда долара. Според „Таймс“тези цифри са обнадеждили инвеститорите, като стойността на акциите на Нетфликс е нараснала с 12,2%, до 561,76 долара на акция.

Като цяло през последните три години броят на платените абонати на услугата се е удвоил почти двойно – от 111 милиона на 204 милиона. Средният доход, който компанията получава от всеки продаден абонамент, е нараснал от 9,88 на 11,02 долара.

Според вестника в писмо до своите акционери представители на стрийминг услугата твърдят, че основната причина за този успех е излизането през ноември миналата година на четвъртия сезон на телевизионния сериал „Короната“ (The Crown), който разказва историята на живота на британската кралица Елизабет II и членовете на нейното семейство. Служителите на американската компания също отбелязват успеха на сериала „Bridgerton“, пуснат през декември, за живота на членове на едноименно семейство в Лондон в епохата на регентството (1811-1820). „The Queen’s Gambit“, който се появи през октомври, също е изключително популярен: през първите 28 дни след излизането си сериалът е гледан от 62 милиона потребители на Неетфликс, което го прави най-популярният мини-сериал в историята на онлайн киното.

Нетфликс е основана през 1997 г. Седалището й се намира в Лос Гатос, Калифорния. От 2013 г. Нетфликс снима свои собствени филми, телевизионни сериали и телевизионни предавания. Компанията предоставя стрийминг услуги в повече от 190 страни.

- реклама -