Ликуд, Бенямин Нетаняху

Нетаняху заяви, че печели изборите

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че е победил в четвъртите избори, проведени в Израел за по-малко от две години.

Той обаче може отново да се бори за формиране на управляващо мнозинство.

Нетаняху, който е най-дългогодишният премиер на Израел, се надяваше, че гласуването във вторник най-после ще му позволи да обедини дясна коалиция зад себе си, след три неубедителни избора от 2019 г. насам.

Той проведе кампанията си, базирайки я на успешната ваксинационна кампания срещу коронавируса, при която около половината от девет милионното население на Израел е получило ваксини – темпове, на които завижда голяма част от света.

Прогнозите, базирани на екзит половете на трите водещи телевизионни оператора в Израел, които могат да се променят, показват, че десният „Ликуд“ на Нетаняху печели най-много места в 120-местния парламент на Израел, Кнесета.

Ако прогнозите съвпаднат с крайните резултати, очаквани по-късно тази седмица, „Ликуд” може да спечели 30 или 31 места.

Като се добавят ястребите сред религиозните съюзници на „Ликуд”, лагерът „про-Нетаняху”, може да контролира над 50 места.

Но единственият му път към жизнеспособна дясна коалиция за сега изглежда се основава на сделка с неговия отчужден бивш сътрудник Бенет, който не изключва присъединяването си към блок, противопоставящ се на премиера.

Нетаняху определи прогнозните резултати като „огромна победа за десните“ и неговата партия.

„Ще се свържа с всички избрани депутати, които споделят нашите принципи. Няма да изключвам никого“, каза той на привържениците си.

Опозиционният лидер Лапид, бивш телевизионен водещ, чиято центристка партия „Йеш Атид” изглеждаше готова да настигне като гласове „Ликуд”, твърди, че блокът срещу Нетаняху има шансове да формира мнозинство.

„В момента Нетаняху няма 61 места“, каза той, обръщайки се към привържениците си в Тел Авив.

Броенето на гласове продължава и резултатите продължават да се променят като остава възможно Нетаняху да не достигне мнозинство дори с подкрепата на Бенет.

- реклама -