Нестинарският празник в село Българи възкреси древна традиция – СНИМКИ

Нестинарският празник в село Българи тази година събра рекорден брой посетители

Спазването на обичая започна на 3 юни рано сутринта с камбанен звън и празнична литургия. Иконите на Св. Св. Константин и Елена бяха занесени с музика до „Аязмото“ за „Водосвет“, а нестинарският огън запален от ранния следобед.

Тази година бе възстановена и традицията на празника в селото да се проведат народни борби. Мъжете мериха своите сили в различни категории, а най-добрите получиха парични награди.

Кулинарен базар на занаятите, предложи на гостите на селото да опитат традиционни за станджанската кухня ястия, приготвени от представители на село Бродилово и село Кости.

В Информационния център на село Българи бе представена автентична фотоизложба на Нестинарския обред, а желаещите да се потопя в магията на киното имаха възможност да гледат прожекция на 3D документалния филм „Стъпки в огъня“.

Богата фолклорна програма, с участие на местни и гостуващи състави и изпълнители забавляваше присъстващите, жители и гости на село Българи, които по традиция извиха голямо българско хоро.

Късно вечерта на площада пред църквата „Св. Св. Константин и Елена“ в жаравата влязоха нестинарите, които изпълниха ритуала под звуците на автентичната нестинарска мелодия.

На 30.09.2009 година Нестинарството е включено като нематериално културно наследство на човечеството в списъка на Организацията по образование, наука и култура на Обединените нации (ЮНЕСКО). При описанието му изрично е посочено, че в автентичен вид то се изпълнява само в с. Българи, община Царево, в нощта на 3 срещу 4 юни.

Президентът Румен Радев бе специален гост на празника на село Българи, община Царево. Той пристигна късно вечерта, придружен от съпругата си Десислава Радева. Преди да започне Нестинарският танц, кметът на Община Царево Георги Лапчев покани специалните си гости да разгледат църквата „Св. Св. Константин и Елена“, съобщиха от община Царево.

Посещението на село Българи, община Царево е първата визита на президента в Бургаска област.

- реклама -