Бруней

Непознатият Бруней – златна клетка или приказка с дъх на петрол

Една страна, в която имаш усещането, че всичко е от злато. Дворци и лодки, които си си представял когато навремето си чел приказките за Аладин и „1001 нощи“.

Според Международния валутен фонд Бруней е на пето място в света по брутен вътрешен продукт на глава от населението и през 2011-та е една от двете страни в света с държавен дълг в размер на 0%.

Неслучайно „богат като султана на Бруней“ се е превърнало в нарицателно

Ако ти трябват пари, просто трябва да напишеш писмо на султана

С едва 300 хиляди поданици и милиарди приходи от нефт и природен газ, султан Хасан ал Болкиах, който наскоро отбеляза половин век на власт, прави всичко възможно, за да улесни живота на брунейците.

Този дребничък мъж, освен владетел е и премиер и министър на отбраната и на финансите. Тъй, че в Бруней ако искаш да започнеш бизнес и ти трябват пари, просто трябва да напишеш писмо на султана с бизнес план и ако той го намери за рентабилен отпуска сумата, която после не трябва да се връща. В страната няма данъци.

Самият Хасан ал Болкиах е с доста находчив бизнес нюх. Семейството и държавата имат инвестиции в различни световни фондове и хотелски вериги, които биха могли да гарантират приходи на бъдещите поколения при евентуално изчерпване на природните ресурси.

Освен това султанатът е закупил големи територии в Австралия и Тайланд, от където се внасят прясно месо и ориз. В Бруней на практика няма земеделие, единствената храна, която се добива наоколо е рибата и дребни банани.

Абсолютна власт и култ към личността

Макар и да не е по подобие на този в Северна Корея, култът към личността е на почит в Бруней що се отнася до любимия султан. През 2006-та той променя Конституцията и се провъзгласява за „непогрешим“ в рамките на брунейските закони.

Критиките към кралското семейство, техния стандарт на живот или исляма не се толерират.

Всъщност на това малко парче земя се живее по абсолютните канони на мюсюлманството – без барове, алкохол не се консумира, прелюбодейство няма.

Туризъм в Бруней също почти няма, защото забележителностите на страната са точно четири. На първо място са двете джамии в столицата Бендар Сери Бегаван – едната издигната от султан Болкиах, а другата от баща му Омар Али Сайфудин.

След тях се нарежда Музеят на кралските религии, където се пазят всички подаръци, давани на кралското семейство от световни лидери. Навремето преди да забогатеят, брунейците са живели в селища, изградени върху вода, които днес са по-известни като колни градове.

Много от тях остават обитавани и до днес, като са развили интересна мрежа от дъсчени улици и дворове. Днес те се обитават от „най-бедните“ жителите на страната.

Самият остров Борнео, на който е разположено кралство Бруней е известен като едно от местата с най-богата и разнообразна природа на планетата – тук живеят такива видове като азиатски слонове, леопарди, маймуни, както и орангутани – едни от най-редките създания на планетата.

Колко харчи кралската фамилия

Периодично се появяват шокиращи заглавия за разгулния живот на семейството на краля – брат му си купува луксозни яхти, които кръщава „Гърди“, на които се вихрят купони с леки жени и забранения алкохол. Съпругите й дъщерите му си поръчват цветя за по 50 хиляди долара, невръстните му племенници карат поръчкови Бентлита.

И това едва ли е далеч от истината, като се има предвид, че живеят в палат с 1788 стаи, 200 тоалетни със златни кранчета и банкетна зала за 4 хиляди души. А, семейният автопарк е около 200 автомобила.

Иначе султана има три жени, но живее само с първата от тях.

Въвеждане на Шериата

„Бичуване, ампутации, умъртвяване с камъни – всичко това ще се практикува съвсем легално в Бруней.Въвеждането на ислямското право – шериата, връща богатата на петрол държава в Средновековието“, написа преди няколко години критично Дойче веле.

Истината е, че до сега никой не се е оплакал. Или поне не е посмял.

Макар и доста вежливи и толерантни, местните хора изглежда имат доста странни за европейците обичаи. Така например при здрависване допират ръката си до гърдите, за да покажат, че поздравът им е искрен и идва от сърцето, но не се здрависват никога с човек от противоположния пол. Смятат за невъзпитано да се сочи с показалец и вместо това сочат с палец.

- реклама -