Япония

Непознатата Япония – 11 странни обичая, които ще ви смаят

Япония притежава магнетична сила, която привлича туристите от цял свят заради уникалния си бит и култура.

Веднъж попаднали в страната на изгряващото слънце обаче, чужденците се сблъскват с доста странни привички и обичаи на японците. От това, че трябва да консумират нудлите по определен начин до това, как трябва да подарявате и приемате подаръци за да не обидите домакините си  – ето 11 традиции, които е по-добре да спазвате докато сте в Япония.

Избягвайте числото 4 на всяка цена

В японската култура то има същото значение, каквото числото 13 в западния свят. 4 е много близо като произношение до думата смърт и хората смятат, че носи нещастие поради което избягват да го споменават.

Затова никога не подарявайте нещо, което е 4 броя.

Манията на японците стига до там, че в много асансьори дори ще забележите, че липсва копчето за четвъртия етаж. Понякога може да няма копчета от 40 до 49-тия етаж.

Издухването на нос на публично място се приема за крайно невъзпитано

Затова японците предпочитат да подсмърчат, докато намерят някое местенце, в което дискретно да издухат носа си.

Даването на бакшиш е унижение

Ако не сте запознати с това, много е вероятно да изпаднете в ситуация някой да тича след вас, за да ви върне парите, които сте оставили в повече. Ако сте останали изключително доволни от сървиса или услугата, тогава по-добре се отблагодарете с някакъв малък подарък, но никога не оставяйте бакшиш в Япония.

Да вървиш и да ядеш е неприемливо

Единственото изключение в японската култура е за сладоледа – никой няма да ви гледа неодобрително ако се разхождате по улицата с вафлена фунийка в ръка.

Имат професионални „бутачи“ в метрото

Едва ли на някой европеец ще му бъде приятно, да бъде буквално натъпкван в мотрисата на метрото, но за жителите на Токио това е напълно приемливо да се случва всеки ден. Облечени в униформи и с бели ръкавици, професионалните „бутачи“ имат една единствена роля – във вагона да се качат възможно най-много пътници и вратите да се затворят.

Някой може да заспи на рамото ви докато пътувате

Ако в метрото някой задреме на рамото ви не се учудвайте и не го будете – а просто бъдете толерантни. Ще видите много хора, които го правят. Японците работят много затова се приема за нормално да спят докато пътуват, а непознатите се опитват да им осигурят максимален комфорт на дрямката.

Ако отидете до тоалетна трябва да сложите специални пантофи

Добре известен факт е, че една от най-големите обиди в Япония е да отидеш на гости и да не се събуеш. Това се практикува не само в домовете, но и в много ресторанти, храмове и музеи. С една дума – винаги когато видиш някъде редица с пантофи, това е ясен знак, че трябва да се събуеш.

На много места когато ходиш до тоалетната, трябва да свалиш „домашните“ пантофи и да сложиш специален чифт за посещението с в 00.

Винаги трябва да носиш подарък за домакините

В страната на изгряващото слънце се смята за голяма чест да бъдеш поканен за гост в нечии дом. И ако имате щастието това да ви се случи, задължително пригответе дар. Той трябва да бъде красиво опакован и по възможност с панделка.

Освен това никога не отказвайте да вземете подарък, ако някой иска да ви даде такъв. Но, знайте, че в Япония има традиция преди да бъде приет, дарът да бъде категорично отказван. Малка и безмислена игра на скромност, която изглежда допада на японците.

Никога не си наливайте сами в чашата

В западната култура етикета изисква да разсипеш питиета на гостите си първо, а след това и на себе си. Японците обаче никога не си слагат сами в чашите. От гостите се очаква да забележат празната чаша на домакина си и да му налеят.

Освен това никой не отпива преди да бъде казано „Канпай“ – в превод наздраве.

Шумното засмукване на традиционните нудъли е задължително

Това не само не се приема като невъзпитано, но е ясен знак, че храната би е била вкусна. Дори ако не го правите достатъчно шумно, домакините вероятно ще си помислят, че не ви е било сладко и може да се засегнат.

Това не само е знак за добро възпитание, но също така помага да не си изгорите езика, ако спагетите са горещи, защото в японската кухня те се сервират врели.

Няма нищо по-нормално да спите в хотелска капсула с размерите на ковчег

Хотелските стаи капсули са много популярни за туристите, които не търсят нищо повече от място за преспиване. Използват се често и от бизнесмени, които са имали срещи до късно или от хора, забавлявали се по баровете и изпуснали последните влакове на метрото.

Нощувката на такова място се смята за евтина – около 65 долара. Така, че ако страдате от клаустрофобия по-добре не прибягвайте до този вариант за отмора.

 

- реклама -