Непознат вариант на COVID-19 е открит в Израел (Прогнозата на проф. Витанов)

Непознат вариант на COVID-19 е открит в Израел. Израелското министерство на здравеопазването съобщи, че е открило два случая на неидентифициран вариант на новия коронавирус, които комбинират подвариантите ВА.1 и BA.2, съобщи АФП.

„Този вариант още не е познат

по света и двата случая са открити благодарение на Пи Си Ар тестове на летище „Бен Гурион“ при влизане в „Израел“ –  пише в комюнике на министерството. –

Двамата са били с леки симптоми

– треска, главоболие, мускулни болки, но не са им били необходими специални медицински грижи“.

За ръководителя на стратегията

срещу COVID-19 на израелското правителство Салман Зарка „явлението с комбинираните варианти е добре известно“ и на този етап няма безпокойство, че новият вариант може да доведе до тежки случаи.

Епидемиологичната обстановка

се влошава в редица държави заради разпространението на подварианта ВА.2, който е особено заразен. В края на февруари Световната здравна организация заяви, че  BA.2 не предизвиква по-тежки симптоми от BA.1.

Витанов: Дифузното разпространение на Омикрона угасва при под 1000 случая на ден

Математикът от БАН Николай Витанов с нова прогноза за развитието на пандемията на COVID-19 у нас.

„Моментът тук е особен и трябва да сме внимателни. Времето на силния спад на броя нови случаи на ден свършва, оттук нататък се очакват

флуктуации на броя на случаи на фона

на обща тенденция към по-слаб спад. Наблюдаваме какво става в Гърция, защото оттам може да дойде новият вариант на Омикрона и това да доведе до увеличаване на броя на случаите“, прогнозира той.

Витанов смята, че ако случаите спадат и падат под 1500 и продължава да падат към 1000 и по-малко на ден, дифузното разпространение на Омикрона угасва.

Николай Витанов
„Новият вариант на Омикрона не успява

да го запали отново (основен сценарий) или го запалва, но не успява да го разгори (и това е възможно) и така минаваме образно казано метър без силно повишаване на броя нови случаи на ден“, посочва той. Броят на новите случаи не се движи бързо към спад по посока 1500 на ден, пише Витанов в своя Facebook профил.

Той също така прогнозира, че задържим

ли под 1000 случая на ден, вероятността да се справим с модифицирания Омикрон е много голяма.

Депутатите ратифицираха дарението на ваксини срещу COVID-19 на Босна и Херцеговина

Парламентът ратифицира на първо и второ четене споразумения за дарение на ваксини. Депутатите ратифицираха едно тристранно споразумение и едно двустранно. Тристранното е между България, Босна и Херцеговина и Pfizer/BioNTech, а двустранното между България и Босна и Херцеговина.
ваксини
Споразуменията предвиждат Република България да дари на Босна и Херцеговина 258 570 дози ваксина Comirnaty със срок на годност 31 март 2022 г., произведена от Pfizer Inc. and BioNTech Manufacturing GmbH.
- реклама -
error: Съдържанието е защитено