Мохамад Джавад Зариф, кацане Франция, среща, Г-7

Непоканен гост! Иранският външен министър се „присъедини“ към срещата на Г-7

Официален ирански самолет кацна в Биариц по време на срещата на върха на Г-7.

Това съобщиха в неделя уебсайтове за проследяване на полети.

Flightradar24.com и planespotters.net показаха самолет, пътуващ от Техеран до Биариц, въпреки че никой потвърди кацането или че е поканена иранска делегация.

По-късно от френското президентство потвърдиха, че в Биариц е пристигнала официална иранска делегация, водена от външния министър Мохамад Джавад Зариф.

Френският президент Еманюел Макрон, който проведе разговори с иранския външен министър Джавад Зариф в навечерието на срещата на върха на Г7, полага усилия за намаляване на напрежението около ядрената програма на Техеран.

Уебсайтовете за проследяване на полети показаха, че иранският самолет е бил в Париж тази седмица.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп беше попитан дали Зариф е поканен в Биариц. На което той отговори:“ Без коментар“.

Говорител на иранското външно министерство Абас Мусави написа в Туитър, че Зариф е пристигнал в Биариц, но няма да преговаря или да се среща с американски представители там. Френското президентството също потвърди, че Зариф е в Биариц и че ще разговаря с френския си колега Жан Ив Льо Дриан, но че не е предвидена никаква среща с делегацията на Тръмп.

Френски дипломатически източник пояснява, че визитата на иранския първи дипломат в Биариц е по инициатива на Париж, а не на Г-7.

Доналд Тръмп обаче е бил информиран за посещението. Решението за поканата към Зариф да дойде в Биариц два дни след като беше приет в Елисейския дворец се вписва в усилията на френския президент да създаде условия за деескалация на напрежението, да се обсъди какво ще стане след изтичането на споразумението по иранската ядрена програма и да се говори за иранската балистична програма, допълва френският източник. Той добавя, че Зариф идва в Биариц заради много съществените разговори с лидерите на Г-7 вчера вечерта. Решението за поканата към Зариф е било взето след края на вечерята снощи на лидерите на Г-7, посочва дипломатът.

- реклама -