куче, Роска, прегазено, Бъдни вечер

Неподозирана жестокост: Прегазиха нарочно куче навръх Бъдни вечер

Полицията в Пазарджик разследва случай за умишлено прегазване на куче. Жестокостта е извършена на Бъдни вечер в село Мало Конаре, съобщава БНТ.

Камерите от къщата на семейство Гълъбови са запечатали всичко. На записите се вижда как кучето си лежи в края на пътя, а мъж с джип нарочно завива покрай него, прегазва го и след това подминава.

Местните хора имат предположение кой е извършителят. Подали са сигнал до полицията. От там са иззели записите. Номерът на автомобила ясно е разчетен.

Хората в Мало Конаре описват кучето Роска като изключително дружелюбно и обичащо децата. Животното е младо – на около година и половина. Преди 3-4 месеца е било изхвърлено на улицата от стопаните си.

От организация за защита на животните в Пазарджик са транспортирали кучето до ветеринарна клиника в Пловдив. Състоянието на животното е тежко – кръвоизлив в корема, лоши кръвни показатели и счупен на пет места таз.

„За последната година само в село Мало Конаре от проявена жестокост са пострадали четири бездомни кучета. Община Пазарджик нехае по проблема с животните и не предприема никакви мерки“, заяви доброволецът Трифон Кабуров от организацията Animal Welfare – Пазарджик.

Жители на селото се събраха пред мястото, на което е прегазена Роска, за да настояват за адекватни мерки от страна на полицията и разследващите.

Според Наказателния кодекс, член 325б (Нов – ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.07.2011 г.), който прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.

- реклама -