Необикновеният живот на Никола Тесла: Сърбинът, чиито изобретения промениха света

Никола Тесла

През 1884 на пристанището в Ню Йорк пристига висок и слаб, 28 годишен сърбин. Няма никакъв багаж, а в джоба му има точно 4 цента и едно препоръчително писмо. Но, владее 8 езика.

Същият този мъж след няколко години ще направи някой от най-големите открития на съвременното човечество – променливия ток, рентгеновите лъчи, електрическия мотор и дистанционното управление.

Никола Тесла е етнически сърбин, роден на 10 юли 1856 г. в Смилян, сегашна Хърватия. Изкласява училище двойно по-бързо от своите връстници, след което постъпва в Технически университет в Грац, като междувременно ходи в казарма и се разболява от холера. Някъде по това време се пристрастява към комара, забравя да ходи на лекции и в крайна сметка след няколко неуспешни изпита напуска. По настояване на баща си се премества в Карловския университет в Прага, където изкарва само няколко семестъра. След това се връща в родното си училище, където става преподавател.

В този период от живота си Тесла чете много, запомняйки цели книги наизуст и започва да работи върху някои свои изобретения. Емоционалното му състояние е крайно нестабилно, постоянно получава халюцинации, свързани с миналото му.

През 1880 г. заминава за Будапеща където става главен инженер в Националната телефонна компания, въпреки, че така и не получава висше образование. От там се мести в Париж, Страсбург, Брюксел, като в тези години разработва различни уреди, използващи въртящи се магнитни полета. След като е измамен и не получава премия от 25 хиляди долара, той подава оставка и решава да си търси късмета зад Океана.

Американската мечта и Войната на токовете

Тесла стъпва на американска земя без пари, защото на кораба, с който пътува избухва бунт, той е обран и почти изхвърлен зад борда. Успява да спаси обаче писмото с препоръка, адресирано до големия американски изобретател Томас Едисън, който става негов покровител, а по-късно и най-големия му враг и конкурент.

Едисън наема Никола Тесла да работи за „Машината на Едисън“. Работата започва с проста електротехника и бързо прогресира до решаването на някои от най-трудните проблеми на компанията. След година работа, сърбинът предлага да преработи  неефективния мотор и генераторите на Едисън, като подобри производството на електроенергия и намали разходите. Американецът му обещава 50 хиляди долара ако успее, но така и не спазва думите си. Вместо това му казал, че се е пошегувал и му предлага увеличение на заплатата с 10 долара. Тесла подава оставка, а група електротехници му предлагат да основе своя компания.

Нещата не потръгват, младият изобретател няма пари, а за да оцелее е принуден да копае канавки, и по думите му да „спи където намери и яде каквото намери“.

През 1887 г. със заеми от благодетели успява да създаде компанията „Тесла Къмпани Арк Лайт“, която се занимава с улично осветление. Наема офис на Пето Авеню, съвсем близо до централата на Едисън. Между двете компании избухва нечувана конкуренция, известна в Америка под името „Войната на токовете“.

За сръбският емигрант следват най-плодотворните години в кариерата му – постоянно получава нови патенти, които продава по около 25 хиляди всеки. В сградата обаче избухва пожар, който унищожава напълно всичките му най-нови постижения, сред които са механичен осцилатор, нов метод на електрическо осветление, нов метод за безжични комуникации на дълги разстояния и метод на изследване на природата на електричеството. За Тесла обаче това не е особен проблем – той заявява, че може да възстанови по памет всичко!

През 1888 г. Никола Тесла изобретява променливотоковия електрически двигател и печели конкурс за изграждане на електроцентрала на Ниагарския водопад.

Трансформаторът на гръмотевици

През следващата година Тесла се мести в курортното градче Колорадо Спрингс, което е разположено на близо 2 хиляди метра надморска височина. В района има силни гръмотевични бури, които той започва да изследва в своята малка лаборатория.

За целта конструира специално устройство, представляващо трансформатор, единият край на първичната намотка на който е заземен, а вторият съединен с метално кълбо. То е едно от най-популярните му изобретения, наречено индукционна „Бобина на Тесла“. Към вторичната му намотка е закрепено чувствително самонастройващо се устройство и записващ прибор. Това устройство позволява на Никола Тесла да изучава изменението на потенциала на Земята, ефекта на стоящите електромагнитни вълни, създадени след електрически разряд в атмосферата и възможността за предаване на електроенергия без проводници на големи разстояния.

Следващият експеримент е за самостоятелно създаване на стоящи електромагнитни вълни. Тесла конструира „усилващ предавател“. Вторичната намотка се съединява с 60-метрова мачта и завършва с медна топка с диаметър един метър. При пропускане на ток през първичната намотка, във вторичната възниква ток с напрежение от порядъка на милиони волта и честота 150 000 херца. При експериментите се получава волтова дъга от 4 – 5 метра, а гърмът се чува на 24 километра.

През есента на 1899 година Тесла се връща в Ню Йорк. На 7 януари 1900 година напуска окончателно Колорадо Спрингс, лабораторията е разрушена, а инструментите са разпродадени, за да покрият дълговете му.

Кулата Уордънклиф

Тесла е на корицата на сп. Time за 74-ия си рожден ден

Следващия проект, по който работи Никола Тесла е съоръжение за безжично предаване на сигнали. За изграждането на небостъргача Уордънклиф, той получава от Джей Пи Морган обещание за около 3 млн. долара.

Отношенията им обаче преминават през различни перипети, всеки от тях има финансови грижи и в крайна сметка проекта не е завършен. След Уордънклиф Тесла се захваща да строи Телефункен – безжичната станция в Сейвил, Лонг Айлънд. Кулата е иззета и взривена с динамит от морската пехота на САЩ поради опасения, че могат да я използват германски шпиони и като ориентир за техните подводници.

Никола Тесла умира от сърдечен удар на 85 години на 7 януари 1943 година в хотелската стая, в която живеел. Бил беден, потънал в дългове и забравен.

На вратата винаги закачал табелка „Не безпокойте“, поради което тялото му е открито 2 дни след смъртта му от камериерка. В последните години от живота си, великия изобретател бил силно притеснен от военните действия в Европа и се страхувал за своята родина и близките си.

Многократно прави изявления, в които призовава за мир между всички славяни.

Той така и не създава свое семейство, тъй като живота му е изцяло отдаден на науката. Въпреки, че жените били влюбени в него, Тесла смятал, че целомъдрието му помагало да постига целите си. Бил педантичен чистофайник, открито заявявал неприязън към пълните хора и спял само по 2 часа на нощ. Често прекарвал по три дни в лабораторията си без сън или храна.

След смъртта му, тленните останки на Никола Тесла са кремирани и поставени в урна в гробището на Ню Йорк. По-късно тя е предадена на неговия музей в Белград.