въздух

Необичайните начини, по които замърсяването на въздуха вреди на здравето ни

Че замърсяването на околната среда има ефект върху човешкото здраве е добре известен факт. От респираторни проблеми, главоболие, сърдечни заболявания до репродуктивни отклонения – на полюцията се приписват широк кръг вреди върху хората.

Но, има някои малко известни факти за мръсния въздух и вредите, които ни нанася.

Полюцията влияе и върху интелигентността

Оказва се замърсяването не е вредно само за тялото ни. Проучвания доказват, че когнитивните ни умения също могат да бъдат засегнати. Според китайски учени прекомерното дишане на замърсен въздух може да предизвика върху мозъка ни същия ефект, като да загубиш година учене. Те са изследвали над 20 хиляди свои съграждани, като са тествали знанията им по език и аритметика за 4 години и са открили пряка връзка между полюцията и намаляването на интелигентността. По това време във въздуха е имало завишени нива на азот и диоксид.

„Това важи с особена сила за хората над 65 годишна възраст. За тях замърсяването може да нанесе щети, които да се равнят на няколко години изгубено образование“, обяснява Хи Чен от изследователския екип.

Замърсяването увелича риска от развитие на деменция

Учени от Великобритания пък твърдят, че полюцията може да увеличи с над 40% риска от развитие на деменция. Те са изследвали 130 хиляди жители на Лондон на възраст между 50 и 70 години. Анализирали са в кои райони на града живеят хората и установили, че в някои части, където има напрегнат трафик и съответно по-мръсен въздух със завишени норми на азот, имало повече заболели от Алцхаймер.

Мръсният въздух има връзка и с психическите разстройства

Политехническият университет на Хонг Конг публикува свое изследване, в което твърди, че хората, които страдат от психични заболявания има голям риск да се самоубият в дните, в които въздуха е по-мръсен. Те сравнили данните за броя на смъртните случаи и открили, че в първия ден на индустриална мъгла самоубийствата се увеличават средно с 16%, а на втория с цели 27 на сто.

„Все още не можем да разберем как вдишания с дробовете мръсен въздух засяга когнитивната система. Но, азиатските изследвания съвпадат с наскорошно проучване в Белия, в което се твърди за ръст на самоубийствата когато има замърсяване на въздуха„, заяви пред „Гардиън“ Джонатан Григ от Университета „Куин Мери“.

Според него когато стане по-мрачно заради индустриална мъгла, депресиите се задълбочават. Но, не само. Макар на този етап да не успяват да го докажат научно, изследователите са убедени, че има връзка и между токсичността на въздуха и менталните проблеми. Ръст на самоубийствата бил забелязан и в Индонезия, когато заради горски пожари имало сериозно замърсяване на въздуха.

Полюцията и фертилитета

Изследване, публикувано в журнала „Фертилност и Стерилитет“ твърди, че замърсяването на околната среда може да увеличи риска от спонтанен аборт с 10% в първите месеци на бременността. Американският национален здравен институт е изследвал 500 двойки от райони с мръсен въздух. Освен, че само 343 от жените са забременели, 98 (28%) от тях са преживели аборт още в началото на бременността.

Възможното обяснение е, че заради замърсяването се получават оксидативен стрес и възпаления, които влияят както на фетуса, така и на плацентата.

Също така учените смятат, че полюцията е една от причините за ръста на преждевременните раждания.

Мръсният въздух може да предизвика аутизъм у децата

„Когато майката е изложена на замърсяване по време на бременността, това повишава риска от аутизъм. По-точно нашите изследвания са правени в третия триместър“, заяви Марк Вайскопф от Харвард.

Те са анализирали данни от Агенцията за опазване на околната среда на САЩ и едно от най-големите проучвания за женското здраве, носещо името „Сестринското здравно проучване“. Учените установили, че повечето деца-аутисти живеят в райони, където фините прахови частици, проникващи в алвеолите на белите дробове надхвърлят 2.5 микрограма.

„За нас това е ясно доказателство, че дишането на замърсявания при бременните жени може да бъде много рисков фактор“, категоричен е Вайскопф.

Полюцията променя нашето ДНК

Изследователи от Университета на Британска Колумбия направили следния експеримент: Сложили в остъклено помещение доброволци и напълнили стаята с дизелови изпарения. Количеството било подобно на някой от най-замърсените столици в света. Участниците изкарали в помещението 2 часа.

Били им взети кръвни проби преди и след експеримента. Учените установили, че дори и за това кратко време имало промяна в метилацията на тяхното ДНК. Процесът на метилиране представлява добавянето на молекули към ДНК-то, активиращи или деактивиращи някои гени.

Така, че само си представете какъв е по-дългосрочния ефект от излагането на подобно замърсяване.

- реклама -