Нено Димов въдух замърсяване парс Пирин договор Банско лифт хотели защитени зони строителство

Екоминистърът предлага забрана за достъп на коли до втория кабинков лифт над Банско

Имаме една зона, в която планът позволява единствено и само водохващания и те са категорично определени в закона.

В рамките на спортната зона над Банско могат да се изграждат единствено и само спортни съоръжения – това са лифтът, други съоръжения и писти. Как те ще бъдат изграждани, зависи от решения на експерти и дебати.

Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Днес той отговаря на въпроси на граждани за Националния парк „Пирин“ посредством жива видео връзка в страницата на Министерството на околната среда и водите във Фейсбук.

При всички положения в момента концесионният договор не е променен. Ние знаем, че има нов закон и договорът трябва да мине през анализ.

Искаме ли България да бъде ски дестинация, това трябва да се запитаме, каза министър Димов. Излизайки от темата за Банско, трябва да говорим и за Рила и за другите планини. Как ще се развие климатът е нещо, което предполагаме, никой от нас не знае какво ще се случи, би трябвало да бъдат взети под внимание всички мерки относно въпроса за околната среда и глобалното затопляне.

45% в територията е разрешено за водохващания, а в 2,6 процента при наличието на инвестиционни намерения, са спортните съоръжения, обобщи Нено Димов.

Каквото и да е строителство извън спортните съоръжения, от сорта на хотели и други сгради, е забранено и няма никакви вратички за евентуалните инвеститори в това отношение.

Няма инвестиционно предложение за втори лифт, заяви министърът.

Действително в България има много подходящи условия за ски, преди години спортът беше много по-разпространен. Надявам се, че програмата за развитие на спорта, заложена в коалиционната политика, ще постигне успех.

Един модерен курорт, колкото и модерен да е той, няма да привлече толкова туристи, колкото една ски дестинация. Местните общности трябва да имат водеща роля, защото те са най-заинтересовани и за опазване на околната среда и за развитието на бизнеса и туризма, каза Димов.

Добре е спортните съоръжения да превозват туристи и през останалите месеци, не само в зимния сезон. В момента голяма част от туристите, които се качват, го правят с коли, а това замърсява околните дървета. Ще обсъдя възможността качването да се осъществява само с лифт и да се забранят автомобилите, каза още министърът.

В парка е разрешена единствено санитарна сеч, това е елемент на добро стопанисване, отговори Димов на въпрос за изсичането на горите. Всеки млад бор може да стане стар, а всеки стар – някога е бил млад, беше отговорът на министъра дали 5 млади бора могат да компенсират една стара вековна мура.

Таксата на концесионера се определя на база приходи, а не от втората въжена линия, каза Димов по въпроса ще се увеличи ли таксата на концесионера, след изграждането на втори лифт.

 

- реклама -