АЕЦ Белене

Нено Димов: От екологична гледна точка строителството на АЕЦ „Белене“ не е опасно

Има оценка за въздействието върху околната среда относно проекта за АЕЦ „Белене”. Тя е спазила изцяло международното законодателство, включително българското. От тази гледна точка сме спазили напълно процедурата. Имаме всички документи от екологична гледна точка.

Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов пред Нова телевизия.

Нено Димов

Относно мястото, където ще бъдат съхранявани отпадъците той уточни, че това е въпрос, който е от компетенциите на Министерството на енергетиката. „Щом има действаща оценка за въздействието, това означава, че от екологична гледна точка не е опасно да се построи АЕЦ „Белене”, заяви Димов.

Една от коментираните теми е увеличението на екотаксите за дизелови автомобили над 10 години. „Промяната, която се прави, е новите автомобили да бъдат с намалена екотакса. Електромобилитие няма да плащат. За по-старите ще има увеличение, като то е в рамките на около 15%. Това е една от множеството мерки, които трябва да се предприемат в тази посока”, уточни министърът.

Междувременно във Варна протестират срещу добиването на газ в Добруджа. Те се притесняват, че има опасност Девненските извори да бъдат замърсени, каквато е констатацията на двете басейнови дирекции. „Има потенциален риск и от тази гледна точка районната инспекция във Варна е дала отрицателно становище. То беше обжалвано пред мен, потвърдил съм решението и естествено сега има възможност да се отиде на съд, която е и следващата инстанция”, каза Димов.

Той коментира и изваждането на плажа „Болата” от резервата „Калиакра”. По думите на министъра територията остава защитена. Разликата е, че е дадена за стопанисване на местните общности и кмета на района.

- реклама -