Нено Димов: Не можем да забраним дизеловите автомобили

„България не може да забрани вноса на дизелови автомобили“. Това заяви министърът на околната среда и водите Нино Димов за Нова ТВ. „Европейската комисия трябва да намери общо европейско решение за проблема с тях“, апелира той.

Във връзка с подготвената забрана за внос на дизелови автомобили с екологичен клас под Евро 4 от 1 януари 2021 г., Димов заяви, че това е допълнителна мярка към закона, който в момента се подготвя.

„Тоест, тя може да бъде приложена, може и да не бъде. Директна забрана не може да има“, заяви Димов.

ПТП

Той посочи, че България не може да нарушава основни принципи за свободното движение. „Но ако се приеме закон в Европа, това няма да е проблем. Дизеловите автомобили са нежелани по две причини – замърсяването на въздуха, и отпадъците, които идват в нашия регион“, уточни той. „Девет държави поискахме ЕК да намери решение на въпроса с дизеловите коли, защото когато един такъв автомобил не може да бъде изнасян в чужбина – това е вид ограничение“, обясни Нено Димов.

Министър Димов коментира и документа, насочен към ограничаването на фините прахови частици във въздуха – „Това е мащабен документ, говорещ средносрочно до 2030 г. Успяхме да договорим с ЕК едни 400 млн. лв., които са вече на разположение на общините. Повече от 6 месеца отделихме, за да убедим ЕК, и процедурата за кандидатстване за електрификацията на транспорта се отваря буквално тези дни“, допълни Димов.

- реклама -