Нено Димов

Специализираният съд остави Нено Димов в ареста (Обновена, Видео)

Специализираният съд остави екоминистъра в оставка Нено Димов в ареста.

Мярката взета за Димов е „задържане под стража”. Определението не е окончателно и може да се обжалва пред апелативния спецсъд. Това ще стане на 16 януари.

Съдът е приел, че има обосновано предположение, че Димов е съпричастен към престъпление, заради което Перник е във водна криза.

С доказателствата по делото се установява, че Нено Димов в качеството си на министър е утвърждавал графици за водоползване, включващи и предприятие, ползващо водата за промишлени нужди, когато дебитът на водата е бил намалял. Твърденията, че той е бил подведен или неинформиран биха могли да бъдат установени, но те не изключват да е делегирал правомощията си на длъжностни лица. Обобщавайки, съдът прие, че са налице доказателства, които установяват съпричастност на подсъдимия към деянията, в които е обвинен. Съдебният състав прецени, че мярката за неотклонение следва да бъде „Задържане под стража“.

Доказателства по делото продължават да се събират и към делото ще бъдат привлечени и други обвиняеми, заяви наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Проверките продължават и в момента.

Нено Димов е в ареста, след като беше обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

Моля, да не бъде уважено искането на прокуратурата за мярка „Задържане под стража.

Аз съм изпълнявал съвестно правомощията си.

Това каза Нено Димов пред спецсъда.

По-рано днес Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Нено Димов.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев съобщи освен това, че в момента Димов е проверяван от данъчните, както и КПКОНПИ. Според прокурор Кънев, Нено Димов, макар и да е министър в оставка, е възможно да извърши друго престъпление, тъй като има достъп до информационни носители и служители на министерството.

Прокурорът отбеляза още, че няма опасност Димов да се укрие. По думите му обаче престъплението, за което е обвинен Димов, е от изключителна обществена опасност, заради големия размер на причинените щети (11 млн. лв.) и защото засегнати са над 90 хиляди души в община Перник.

Кънев каза още, че Димов е имал необходимата информация, но не е упражнил правомощията си по закон.

Адвокатът на Димов – Ина Лулчева, посочи, че водите са били ресор на заместник-министъра Красимир Живков, който е разпределял задачите на специализиран отдел в Министерството на околната среда и водите, което отговаря за водите.

Тя обясни, че Димов само е утвърждавал графиците за водоподаване, предложени му от Живков.

Спекула според Лулчева е, че Димов трябва да носи лична отговорност, след като има други лица, които са работили по подготовката им.

„Защо го задържат за това, че е причинил кризата за водата, след като съдът обяви, че тепърва ще се разследва кризата с водата. Може би защото така очаква обществото и защото прокуратурата заяви, че ще разследва и висшите етажи на властта“, добави Ина Лулчева.

„ВиК никога не е сигнализирало министъра на околната среда, че има проблеми и никога не е връщало графиците за водоползването“ категорична е тя. По думите й прокуратурата е трябвало да проследи пътя, по който се прави цялата процедура за отпускането за водоползване.

„Нено Димов твърди, че всички в министерството са си вършили работата и той не е имал основание да се съмнява в компетенциите на служителите“, уточни адвокатът.

 

- реклама -