Николай Ненчев подслушване СРС отбрана ремонт МиГ-29 Цацаров прокуратура

Ненчев вярва на прокуратурата, но не и на Цацаров

Военният министър в оставка Николай Ненчев увери, че вярва на прокуратурата, защото е завършил право, и ще продължи да вярва. „Друг е въпросът дали вярвам на главния прокурор”.

Това обяви Ненчев във връзка с писмото му до главния прокурор Сотир Цацаров.

Така съм решил

„Приемете, че съм решил така“. Това заяви военният министър по повод съмненията му за използвани СРС към него.

Запитан дали в писмото си до Цацаров има факти, или са само предложения, Ненчев заяви – „не знам, надявам се Цацаров да ми отговори в близко време и ще разберем това”.

„Аз питам до кого е достигала тази информация, кой разполага с нея и дали случайно не се злоупотребява с нея, защото по този телефон комуникирам с всички колеги, ежедневно получавам сутрешни доклади с конфиденциална информация, която касае българската национална сигурност и сигурността на съюзниците ни. Питам само дали тази информация се съхранява, била ли е обработвана и дали достига до хора, които имат същото ниво на достъп, каквото имам аз в рамките на НАТО”.

Той повтори, че е питал само до кого достигала тази информация и дали хората, която я обработват, имат същото ниво на секретност, каквото имал Ненчев в НАТО.

Относно това дали смята, че може да има пробив във Военна информация, Ненчев заяви, че не би могъл да каже. „Това също е въпрос, който трябва да обсъдим внимателно. Това е една от най-сериозните и силни служби. Не би следвало да бъде така, но кой знае, нека да видим. Силно се безпокоя”.

Николай Ненчев подслушване СРС отбрана ремонт МиГ-29 Цацаров прокуратура

За договора за ремонт на МиГ-29

За договора за ремонт на двигатели на МиГ – 29, за който Ненчев е обвинен, министърът в оставка припомни, че докладна от 2014 г., която е написана от тогавашния командир на ВВС генерал Румен Радев, едно към едно се казва какво трябва да се направи.

Направих точно това. Търсихме различни възможности и ги намерихме“, допълни Ненчев. Той каза и, че има решение в рамките на НАТО, в които се казва, че във всеки конкретен случай, когато може да се избегне зависимост от Русия, трябва да бъде използвана.
Така приехме опция да подпишем договор с Полша и го направихме„. Той добави, че след това е направена обществена поръчка за 10 двигателя – 4 от тях нови и 6 отремонтирани. „В този конкурс се явиха няколко фирми, спечели българска фирма, която има договор с РСК МиГ„, каза Ненчев и добави, че няма как да сключи договор с РСК МиГ, защото не са се явили.
- реклама -