Николай Ненчев

Ненчев: Спокоен съм за всичко, което съм сторил като министър – ВИДЕО

Бих искал да ви уверя, че аз се чувствам спокоен за всичко онова, което съм сторил, за дейността си в тези 2 години и почти 3 месеца.

Заставам зад всяка моя дума, зад всяка моя инициатива. Това каза бившият министър на отбраната Николай Ненчев

Във връзка с изнесената информация от служебния вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев за нарушения в над 100 обществeни поръчки, Ненчев сподели, че това него лично твърде го изненадва.

„Това са почти всички поръчки за цялата 2016 г.“. Той и посочи подозренията си за времето, за което е свършена проверката. От собствения си опит той съди, че одитна проверка и очаквания доклад отнема приблизително от 2 до 3 месеца само за една поръчка или за проверка в едно дружество. „За мен е странно как в рамките на десетина – единадесет дни са проверени повече от 100 обществени поръчки. Т. е. би означавало, че някъде около 11 минути са отделили съответните експерти, което мен лично малко ме безпокои“, изчисли бившият военен министър.

Според Ненчев изявлението на Янев създава усещане в обществото за нещо нередно, за едва ли не корупционни практики

„Нещо, което категорично мога да заявя, че не отговаря под никакъв начин и никаква форма на истината. Бих искал да ви уверя, че аз се чувствам спокоен за всичко онова, което съм сторил, за дейността си в тези 2 години и почти 3 месеца, заставам зад всяка моя дума, зад всяка моя инициатива“, каза Ненчев. Той дори даде положителна оценка на всички хора, „които работят в системата, които се занимават с обществените поръчки“. „Бих искал да ви уверя, че през цялото това време аз съм имал доверие. И съм ги подкрепял във всяка една инициатива. Самият аз съм правил и съм извършвал съответния контрол“, заяви Ненчев.

Той сподели и учудването си защо ресорният зам.-министър от неговото време Десислава Йосифова днес е в политическия кабинет на Стефан Янев

„Тоест ако положението изглежда толкова мрачно как така и на какво основание, ресорният зам.-министър е в неговия политически кабинет“, попита той.

Ненчев, вече като бивш министър на отбраната, намери за нужно да изрази притеснението си „относно това, че за редица инициативи на МО научаваме от чужди фактори. В случая от генералния секретар на НАТО“. Преди няколко дни разбира, че се касае за разполагане на патрулна морска група в акваторията на Черно море и е изненадан, че го научил не от министъра. „Не съм и чул и дума по отношение на предното разполагане, не съм и чул дума от служебния министър относно инициативите на НАТО, инициативите на българското правителството“, каза Ненчев. Той не е разбрал и с какъв мандат Стефан Янев е в Брюксел днес. Какви ще бъдат неговите становища и как той ще гласува по точките от дневния ред.

„Всичко това ме кара да вярвам, че Янев се опитва да ни атакува и персонално мен политически. Това според мен е нарушение на основния закон. И на принципа, чрез който служебното правителство всъщност е отговорно да проведе честни и прозрачни избори на 26 март“, каза Ненчев. Бившият министър в кабинета „Борисов 2“ сподели и че е малко обезпокоен от факта, че именно служебният министър на отбраната отговаря за изборите.

Това на Ненчев някак му навявало „едни лоши спомени от друго време“

Поръчките за цялата 2016г. Ненчев каза, че са около 105. На въпроса колкото от тези поръчки, които бяха обявени, бяха прекратявани и после наново обявявани, той каза, че не може да ги изброи. „За всеки случай, в който съм имам съмнение самият аз съм разпореждал да бъде извършен одит и да ми бъде предоставян доклад. Прекратените сигурно са над 14-15 само през последните месеци“, каза той, но поиска да види доклада и тогава обеща да отговори съвсем конкретно на всеки един от въпросите.

- реклама -