Николай Ненчев отново в следствието

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев е призован днес и утре в Столичната следствена служба, съобщиха от пресцентъра на военното министерство.

Призовките са му били връчени преди новогодишните празници.

По-рано прокуратурата внесе във Военния съд обвинителен акт срещу Ненчев за сделката за облеклото на армията. Той беше обвинен и за договора за ремонта на изтребителите МиГ 29.

„Военният министър в оставка ще се яви в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура на бул. „Монтевидео“ 21 на 5 януари 2017 г. от 15.00 ч. и на 6 януари 2017 г. от 10.30 ч.“, гласи съобщението на МО.

Припомняме, че военните прокурори обвиняват министъра в това, че в резултат на негово решение, на ведомството е нанесена щета за близо 260 000 лв. Става дума за обществена поръчка за ушиване на военни униформи, която вместо при частната фирма „Лортън” ЕООД, отива при ведомственото дружество на МО „Интендантско обслужване”. Така, въпреки че предлага най-ниска цена на търга, „Лортън” е принудена да се откаже от първото място в полза на военното дружество.

Срещу този компромис частникът става подизпълнител на поръчка за 4,3 млн. лв. и си спестява внесената гаранция, която при подобен отказ следва да бъде прибрана от държавата. Според източници икономисаната сума е около 43 000 лв., а според други – и повече.

- реклама -